Koulussa järjestetään ympäristönsiivouspäivä - kamalaa!

Lasten koulu ilmoitti, että oppilaat patistellaan taas keräämään roskia lähiympäristöstä. Miksi se on minusta kamalaa?

Trash on the beach

Wilmaan paukahti viesti, että lasteni koulussa järjestetään, taas tänäkin vuonna, ympäristönsiivouspäivä. Se tarkoittaa siis sitä, että jokainen luokka käyttää yhden (1) oppitunnin siihen, että he lähtevät lähiympäristöön siivoamaan roskia.


Siivouspäivän hyvät ja kamalat puolet


Hyvää tässä on se, että oppivatpahan tenavat miettimään, kannattaako limsapullo heittää maahan vai viedä pullonkeräykseen? Kannattaako karkkiaskin muovikääreet nakata maahan vai laittaa suoraan roskiin - koska joku sen joutuu joka tapauksessa sinne roskikseen ennen pitkää nostamaan ja mikäpäs sen ällöttävämpää, kuin nostella toisen ihmisen roskat omin pikku kätösin jäteastiaan? Ja onhan ympäristönsiivouspäivässä paljon muitakin hyviä puolia: saa raitista ilmaa, saa puuhastella yhteisen hyvän vuoksi, tulee kaivattua vaihtelua siihen peppu penkissä pänttäämiseen ja onhan se nyt ihan hitsin palkitsevaa, kun näkee heti oman kättensä jäljen.

Kamalaa tässä on se, että tätä tehdään vain yhden oppitunnin ajan. Yhden! Milloin koulun liikkatunneille saadaan sen iänikuisen ulkopelikammotuksen sijaan esimerkiksi plogging, eli yhdistettyä juoksua ja luonnon siistimistä? Anteeksi nyt vaan: lentopallot, pesäpallot ja muut kalloa halkovat pallot on varmasti mukavia lajeja, mutta niille jotka eivät siitä nauti, ei noista lajeista ole oikein mitään hyötyä tulevaisuutta ajatellen. Niinpä minusta perinteisten pakkoliikuntalajien sijaan voisi ihan hyvin olla tällaista luonnossa liikkumista ja roskien keräämistä. Kuulostaa hyödylliseltä ja opettavaiselta!


Metsästä motoriikkaa


Se, että nykylapset laitetaan luontoon ilman minkäänlaisia älyvempaimia, voisi olla kokemus sinänsä: kroppa joutuu ihan erilaiselle koetukselle, kun tulee taivutuksia ja nostoja (poimi roska, laita pussiin) ja jos siirrytään poimimaan roskia ojanpenkalle tai metsäpoluille - missä ikävä kyllä meilläpäin ainakin roskataan, niin siinä onkin diginatiivien lihasryhmät ihmeissään, kun liikutaan epätasaisessa maastossa. Eikä tämä ole mikään "hesalaisten juttu" vaan yhtälailla koskee myös niitä muualla asuvia lapsia, jotka viettävät aikansa kotona hengaillen ja koulumatkat taittuvat kyydillä. Luonnossa liikkuminen on korvaamatonta, kun ajatellaan esimerkiksi motorista kehitystä.


Pitkän tähtäimen investointeja


Se on ehdottomasti pitkän tähtäimen investointi, kun lapsille opetetaan, ettei roskia saa heittää luontoon. Ja vielä parempi opetus se, että vaikka itse et olisi heittänytkään, saatat joutua keräämään sen sieltä. Siinä on ryhmäpainetta kerrakseen olla roskaamatta. Ja siitä se sitten lähtee, kierrätyksen opetteleminen, missä monilla meillä aikuisillakin on paljon opittavaa.

Totta kai aikuisetkin saa kerätä roskia luonnosta ja kiitos kaikille niille, jotka sitä tekevätkin! Ei tämä ole pelkkä lasten projekti, mutta se on tärkeää, että se "siisteyssiemen" istutetaan jo heti pienestä pitäen. Opetustoimi herätys: lisätkään enemmän ympäristöasioita opetussuunnitelmaan, kuten lähiympäristön siistimistä tai muita yhteiskunnallisesti hyödyllisiä toimia.

**

Lähdettekö tekin ploggaamaan viikonloppuna? Voi sitä kerätä roskia kävellenkin, ei ole pakko juosta, jos ei halua ;)

Minä joudun varmaan ploggaamaan automme parkkialuetta, kun siellä autoaan pitävillä on tapana pudottaa tupakantumpit maahan ja kun niiden maatuminen kestää noin viitisentoista vuotta, eihän meidän auto mahdu kohta enää ruutuunsa, kun se on nakeltu täyteen tumppeja. Ensin talvisin kärsitään lumi-infernosta ja lumettomalla kaudella tupakantumppi-infernosta. Molempi pahempi ja voisin elää ilmankin ;) Ja ennen kuin saat hepulin yksityisautoilun mukanaan tuomista haitoista, niin ei hätää: koitamme ajaa ekologisesti ja vältämme turhia matkoja: lähikauppaan pääsee kävellenkin, keskustaan ei koskaan mennä muilla kuin julkisilla ja kun me lähdetään ajelemaan, hoidetaan monta rastia samalla kertaa!

SariKommentit

 1. Totta,tätä toimintaa voisi olla koulussa paljon enemmän ja kerättävää varmasti riittäisi.Samoin muutakin hyötyliikuntaa. Virpomavitsoja varten yläluokkalaiset voisivat käydä keräämässä pajun oksia pienemmille oppilaille.Mitä vielä!Meidän alakoulussa lapset vievät oksat kotoa ja liikuntatunnilla juostaan koulua ympäri opettajan ottaessa aikaa:O!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei vähänkö ihana idea tuo, että yläluokkalaiset voisivat käydä keräämässä pajun oksua pienemmille oppilaille! Ihan mahtava juttu, miten se lisäisi oppilaiden yhteenkuuluvuuden tunnetta pienten ja isojen kesken! <3

   Ja mitäpä jos ei juostaisikaan koulun ympäri vaan olisi plogging-skaba jossa voittaja valittaisiin sen perusteella kuka tai mikä pari keräisi eniten roskia puolessa tunnissa? Liikunta + raitisilma + yhteen hiileen puhaltaminen + siivous...

   Kiitos kommentistasi Mamma A, sinun kommenttisi oli oikein inspiroiva, täytyypä funtsia, kuinka tätä voisi jatkojalostaa <3

   Poista
 2. Tuo on tosi hyvä idea ja itseasiassa olisin itsekin aiheesta kiinnostunut jos selkä kestäis
  toistuvaa kumartelua ja kyykkäystä!

  Mukavaa viikonloppua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maikku <3 Nuorilla on vielä niin joustavat rakenteet, että he voisivat tehdä sitä poimintaa siinä missä me aikuiset voimme parantaa maailmaa hyvillä valinnoilla <3 Sinäkin pidät niin ihanasti rakkaudella huolta ympäristöstä, ja se riittää <3

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Antaisitko sinä nuoresi ottaa HPV-rokotteen?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?