Taito, mitä nykylapsille ei enää opeteta koulussa: sinä osaat sen, lapsesi ei!

Kuulostaa ihan leikkimieliseltä arvuuttelulta, kun vihjailen, että sinä osaat tämän asian, mutta sinun lapsillesi sitä ei tulla koulussa koskaan opettamaan. Mistä mahtaa olla kyse?


Hyvin pitkä tarina, hyvin lyhyesti tiivistettynä on sellainen, että päätin tuossa puolisen vuotta sitten hankkia lapselleni pankkikortin. Siitä hetkestä lähtien vähän kaikki on mennyt pidemmän kaavan kautta, sarimaiseen tyyliin tietenkin. Lasten henkkarit olivat menneet vanhaksi, eikä pankkitiliä saa avattua ilman henkkareita. Samaan aikaan laki uudistui eikä ajokortti enää käykään henkilöllisyystodistukseksi joka paikassa, joten siitä innostuneena ihmiset ovat anoneet henkkareita ja passeja pilvin pimein. Siitä johtuen poliisin lupapalvelu on hieman ruuhkaantunut ja kun lapset täytyy käydä tunnistuttamassa poliisilaitoksella, saimme varattua meille ajan todella pitkän ajan päähän. No ei se haittaa, jaksamme odottaa kyllä. Poliisilaitoksella lapsilta otetaan ilmeisesti sormenjäljet ja he antavat korttia varten myös oman allekirjoituksen.

Allekirjoituksen!

Tiesitkö, että nykylapsille ei enää opeteta koulussa kaunokirjoitusta? Kaunokirjoitus, tuo ihanan kamala kirjoitusmuoto, jota koulussa vihasin, koska koukeroni eivät vaan mahtuneet rajaviivojen sisäpuolelle ja josta aikuisena muodostui käsialani leikkikenttä, koska koko paperi on minun, apu- tai rajaviivoista välittämättä! Koen olevani, paitsi hillittömän keski-ikäinen, myös onnekas, koska minulle opetettiin aikoinaan kaunokirjoitusta ja sen myötä olen oppinut tekemään tyylikkään allekirjoituksen. Mutta entäpä nykylapset?

Kun kaunoa ei osata, kirjoittaako he allekirjoituksen tekstaten? Vai TIKKUKIRJAIMILLA? No mutta sehän on ihan pöhköä! 

Vai onko?

Onko kaunokirjoituksen jalosta taidosta nykyaikana enää mitään hyötyä? Pitääkö käsinkirjoitusta kohta enää osata laisinkaan, kun kaikki kirjoitetaan tietokoneella? Tarvitseeko käsinkirjoitettua allekirjoitustakaan kohta enää missään, kun kaikki lirpakkeet ja lärpäkkeet tehdään ja allekirjoitetaan sähköisesti?

Tuleeko kaunokirjoituksesta ajan mittaan hieroglyfien kaltaista salakirjoitusta, jota osaa tulkita vain harvat ja harmaahapsiset? Hupsu ajatus, eikö? ;)

Onneksi siihen tunnistautumiskäyntiin on vielä runsaasti aikaa, koska meillä on sitten enemmän aikaa harjoitella omanlaisen allekirjoituksen tekemistä. Onneksi sen voi oppia myös ihan kotona.


Terveisin,
SARI
-joka kyllä ihan aidosti tykkää enemmän omasta allekirjoituksestaan kuin tuosta tikkuversiosta


Kommentit

 1. Tuntuu siltä ettei myöskään kirjoittamista opeteta. Ainakin mitä nykynuorison kirjoituksia lukee niin ne ovat täynnä kirjoitusvirheitä. Koulujen pitäisi laittaa oppilaat lukemaan enemmän kirjoja ja kirjoittamaan vähemmän tietokoneella tai puhelimella, jotka korjaavat automaattisesti kaikki virheet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä - tiedän kokemuksesta, että lukemista ja kirjoittamista harjoitellaan aivan liian vähän. On kamala kiire tehdä mind mappeja ja tutkia ilmiöitä, kun ei perusasiatkaan ole vielä hallussa - ainakaan kaikilla oppilailla! Tässä kohtaa tulisi se pienryhmätoiminta tarpeeseen, jokainen oppilass tarvitsee vähän erilaista tukea. Kiitos kommentistasi, toivottavasti koululaitokseen saadaan vielä nämä terveiset muidenkin kuin minun suustani, että opetussuunnitelmaan lisää kirjoittamista ja lukemista!

   Poista
 2. Arvasin heti otsikosta et nyt puhutaan kaunokirjoituksesta, mut en oo tullut ajatelleeksi tätä allekirjoituksen kannalta 😳 itsehän olen peruskoulussa harjoitellut allekirjoitusta kaikkien luokkakavereidenkin nimillä 😅

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thih hih, oikein! Moni on myös harjoitellut vanhempien allekirjoitusta, kun aikoinaan oli reissuvihkot ;)

   Nyt tässä meillä ihmetellään allekirjoittamisen logiikkaa: miksi sitä tarvitaan, miten ne kiemurat oikein tehdään ja millainen siitä omasta lopputuloksesta sitten tuleekaan. Ihan periaatteesta vastustan sitä, että lapset kirjoittaisi allekirjoituksen tikku- tai tekstauskirjaimilla. Ei käy, ei minun lapseni :D

   Poista
 3. Omat kolme kyllä kirjoittavat paljon käsin. Kaunoa en ole itse koskaan tarvinnut missään, vaikka sitä joskus harjoiteltiin. Yläasteella ei Kaunoa enää käytetty ollenkaan, elettiin silloin 80- loppua.
  Riippuu paljon koulusta mihin se panostaa ja mitä painottaa.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Hyvää kesälomaa koululaisille!