Pistikö hyttynen? Näin saat kutinan loppumaan!

Kesä, juhannus - ja hyttyset ovat täällä taas! Tänä kesänä hyttysiä on kuulemma enemmän kuin aikoihin ja moni onkin raportoinut sosiaalisessa mediassa esimerkiksi mökeiltään, kuinka niitä pistäviä ja siivekkäitä öttiäisiä on enemmän kuin tarpeeksi.The Body Shop Tea Tree Oil

Kaupat notkuvat jos jonkunlaisia suojamyrkkyjä, joilla hyttysen puremilta voisi mahdollisesti välttyä. Etenkin pienten lasten kanssa kannustetaan myrkkyjen sijasta verhoamaan lapsi vaatteilla, mutta itse olen jo kokenut sen, ettei se itsensä verhoilukaan aina riitä: hyttyset pistävät tämmöstä A-luokan lihaa vaatteiden läpi. Kun meidän lapset olivat pieniä, saatoimme joskus suihkuttaa esim. takin ulkopinnalle lapsille soveltuvaa hyttysmyrkkyä, mutta koskaan emme suihkineet aineita suoraan lasten herkälle iholle. Vaikka lapset ovat isompia, emme siltikään voitele heitä iholle suihkittavilla myrkyllä ja sekös hyttysiä houkuttaa. Lapselta jäi otsa suojaamatta (koska lippis), niin siinähän on nyt hieno rivi kivasti kutisevia patteja.

Kävin siis itsekin tuossa taannoin mökillä, kun kävin hakemassa lapset takaisin kotiin kesäloman vietosta (koska minä olen edelleen töissä, oli kivaa, että lapset saivat lomaviikon lomatekemisineen toisaalla - kiitos isovanhemmat!) ja sillä muutaman tunnin reissulla sain varmaan yli sata hyttysen puremaa ja minulla ne kutisevat ihan älyttömästi, etenkin näin alkukesästä. Vaikka kuinka napsin allergialääkettä, täytyy puremiin kokeilla muitakin poppaskonsteja. Kyselin mm. omassa Instagramissani vinkkejä hyttysten puremiin ja sainkin monta aivan uutta vinkkiä, kiitos niistä kaikista. Niiden innostamana päätin kirjoittaa tämän postauksen. Kaikki vinkit eivät edes mahtuneet mukaan...

Tässä on nyt koottuna minun ja lukijoideni parhaita vinkkejä, kuinka saat hyttysen piston aiheuttaman kutinan loppumaan. Nämä ohjeet on tarkoitettu ns. "perusterveille ihmisille": ei  siis vauvoille, herkkäihoisille eikä muutenkaan herkästi allergisoituville. Rajussa allergisessa reaktiossa unohda kokeilut ja ota heti yhteys lääkäriin.

Tekstin lopussa on vielä kysymys yhden kasvin lehdestä. Ne jotka tietää, tietää... Mutta tiedätkö sinä? ;)
Näillä  vinkeillä saat hyttysen piston aiheuttaman kutinan loppumaan

NÄMÄ LÖYDÄT KOTOA

 • Etikka - etikan hapokkuus helpottaa kutinaa. Kokeile töpöttää laimennettua etikkaa yksittäisen paukaman päälle.
 • Käsidesi - estää näppylän nousun ja vie pois kutinaa.
 • Sinkkivoide - jokaisen lapsiperheen kaapista löytyy varmasti sinkkivoidetta, joka viilentää ja rauhoittaa ärtynyttä ihoa. Sinkkivoiteella on myös suojaava vaikutus.
 • Sokeripala - aseta hieman kostutettu sokeripala pistokohdan päälle, se imaisee myrkkyä itseensä eikä paukamasta ehdi tulla iso ja kutiseva. 
 • Sylki - "vanha kansa" on tiennyt monta muutakin asiaa ja he tietävät myös kertoa, että sylkeä kannattaa laittaa itikan piston päälle. En tiedä mihin tämän voima perustuu, mutta on sangen käypä hoito!

OSTA APTEEKISTA

 • Aloe vera-geeli - lievittää kutinaa ja auttaa myös auringon polttaman ihon paranemisessa.
 • Antihistamiini - allergialääkkeet tehoavat hyvin myös hyttysen pistoihin. Muista lukea annosteluohjeet tarkasti.
 • Etono - on hyönteisten puremiin tarkoitettu puikko. Se on antihistamiini, joten ethän käytä samaan aikaan muun antihistamiinin kanssa.
 • Kortisonivoide - mietoa hydrokortisonia saa laittaa yksittäisen näpyn päälle. Kortisonivoidetta kannattaa laittaa vain vähän ja pienelle ihoalueelle. Sen käyttöä herkillä ihoaluilla kannattaa välttää, eikä kortisonivoidetta saa omin päin käyttää viikkoa pidempään.
 • Pihkasalva - auttaa kaikenlaisiin ihovaurioihin: nirhaumiin, palovammoihin ja kuulemma myös hyttysen pistoihin.
 • Terracort - sisältää antibioottia ja kortisonia, joten tämä auttaa jo raavituille paukamille, jos alkaa näyttää siltä, että iho on tulehtumaan päin.MUUT

 • Hamppurasva - hoitaa ja suojaa ihoa, auttaa myös itikan puremiin.
 • Teepuuöljy - teepuuöljy on oikea ihon hoidon ihmelääke, jos minulta kysytään. Sitä voi ostaa joko valmiiksi laimennettuna tai laimentamattomana eteerisenä öljynä. Jos ostat teepuuöljyn eteerisenä öljynä, laimennathan öljyä ennen käyttöä. Teepuuöljy on minun henkilökohtainen suosikkini aina kun iholle tulee mitä tahansa ongelmia: näppyjä tai hyttysen pistoja ja meiltä löytyykin aina kaapista purkillinen tätä. Sen lisäksi hyttyset eivät pidä teepuuöljyn tuoksusta, joten kun hyttyset haistavat tämän tuoksun iholtasi he siirtyvät mieluiten toiseen kohteeseen.

**

Loppuun vielä yksi kysymys. Tiedätkö sinä mistä on kysymys?

Minkä kasvin lehti tämä on? Ja jos mietitään mitä kaikkia klompsuja kesällä voi tulla, niin tiedätkö miten ja mihin tätä "hoitomuotoa" on ollut tapana käyttää?**

Tsemppiä vaan muillekin A-luokan lihaa oleville kanssaihmisille, joiden ihoa hyttyset ei vaan pysty välttelemään, vaan on pakko päästä vähän puraisemaan! 

SariKommentit

 1. Jösses! Kerrankin tiedän kasvikysymykseen vastauksen! Mummi opetti ehkä sen 30 vuotta sitten, että piharatamoa voi käyttää laastarina koska iho paranee nopeammin. En tosin lapsena osannut kysyä miksi, mutta mummi tietenkin oli oikeassa (ja vaikka ei olisikaan ollut niin lapsenlapselle tietenkin aina on).

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Hyvää kesälomaa koululaisille!