Saako koulusta olla pois, jos on kurkku kipeä?

Kurkkuun sattuu, on nuutunut olo. Saako koulusta jäädä kotiin?Suomessa ihmisen sairautta mitataan usein sillä, onko potilaalla kuumetta vai ei. Jos ei ole kuumetta, ei voi olla sairas. Olipa sitten flunssa, jos ei ole kuumetta, niin päiväkotiin/kouluun/töihin siitä maleksimasta, tai jos olet juuri oksennellut, jos ei ole kuumetta eikä tavaraa tule ulos kummastakaan päästä, niin päiväkotiin/kouluun/töihin siitä – maleksimasta! Niin ja mikä on kuumetta? Onko 37.7 astetta kuumetta?

Kun lapset olivat pieniä, sairauden asteen määrittäminen oli helpompaa. Etenkin kun olin hoitovapaalla pienemmän kanssa, jos isompi köhi tai niiskutti, hän jäi heti päiväkodista kotiin. Tai jos kotona pidettiin ykätautia, ei isompikaan mennyt päiväkotiin tartuttamaan muita. Meillä lapsille nousi herkästi korkea kuume, joten silloin se oli hyvä indikaattori, milloin pitäisi olla kotona ja milloin ei.

Nyt kun lapset kasvavat, sanoisin että perustavaa laatua olevat flunssataudit ovat ehkä hieman lieventyneet tai lasten itsehoito on hiukan edistynyt, että osaavat esimerkiksi niistää eikä kiiltävät vihreät räkäjojot roiku jatkuvasti nenästä. Mutta nyt ollaankin törmätty siihen, että milloin koululainen saa jäädä kotiin sairastamaan? Pitääkö olla kuumetta? Saako jäädä kotiin, jos on kurkku kipeä?

Minä kuulun siihen sakkiin, jolle ei nouse yleensä kuumetta. Mutta kun nousee, olen jo siinä ensimmäisenä potemispäivänä aivan flegu, siis vaikka henki kulkee ja näytän ihmiseltä, olen aivan poikki eikä ajatus kulje. Muuta kuin että ”pääsispä nukkumaan”. Puhumattakaan jos ja kun oikein kunnon flunssa tulee päälle, en saa yöllä nukuttua ja pienikin kuume tuntuu kuin olisi jäänyt katujyrän alle.

Siksipä minä olen tosi empaattinen vanhempi enkä pakota lasta kouluun, jos on kipeä olo, olipa kuumetta tai ei. Joku varmaan miettii nyt heti, että kamalaa, annanko lapseni olla viikkokausia sitten pois koulusta? En anna. Mutta minäpä uskon ennaltaehkäisyyn: käsienpesu, Echinaforce ja ennaltaehkäisyyn sillä, että jos silloin jää kotiin, kun ”tuntuu kipeältä”, ei ehkä tulekaan hirmuflunssaa vaan se menee lievemmin ja ehkä myös nopeammin ohi. Lepo on yksi parhaista flunssalääkkeistä, niin lapsilla kuin meillä aikuisillakin.

Miten kipeä sinun lasten tai sinun pitää olla, että jäätte kotiin parantelemaan itseänne? Onko kuume ainoa mittari? Mikä on sinusta kuumeen raja?

**

Tsemppiä kaikille teille, jotka ovat jo saaneet syksyn ensimmäisen flunssan.
Lempeää paranemista!

Sari


Kommentit

 1. Kuumeen ei kuulu olla ainoa mittari, miksi jäädä kotiin. Silloin kun olo on sellainen, että voinnin takia, ei jaksa tai pysty osallistumaan normaaliin toimintaan, silloin on syytä jäädä kotiin parantelemaan.

  VastaaPoista
 2. Samoilla linjoilla kuin sina, luotan empaattisena vanhempana aika paljon lapseen. Ja meillä 37.5 on kuumetta 👍

  VastaaPoista
 3. ei voi olla ainoa mittari; itselläni ei ole ollut kuumetta vuosikausiin, enkä silti ole sairastaessani työkuntoinen.

  Päänsärky /migreeni ei nosta kuumetta, mutta sitä potevaa lasta ei voi kouluun lähettää.

  Olen hiljaa itsekseni tehnyt periaatepäätöksen että kerran lukukaudessa voi antaa lapselle lorvivapaan, ja luvan olla poissa koulusta vaikka nuha vasta tekisi tuloaan. Parempi ottaa yhden päivän poissaolo ja sitten energisenä kouluun, kuin pakottaa puolikuntoinen opintielle ja sen jälkeen sairastamaan mahdollisesti pitkäksikin aikaa. (mitä vanhemmaksi nuo tulevat, sitä olennaisempia kaikki koulupäivät ovat)

  VastaaPoista
 4. Kuume ei kyllä voi olla ainoa sairauden mittari. Mulle ainakin nousee hyvin harvoin (muutaman vuoden välein korkeintaan) kuume ja lapseni näyttävät olevan samaa sorttia. Ihmettelin jo vuosia sitten, kun olin reilu 20. Olin töissä hetken aikaan yhdessä tehtaassa, suuri kansainvälinen firma, jolla Suomessakin paljon toimintaa. Sillä osastolla, jossa olin hommissa, oli flunssaa liikkeellä, itsekin sain taudin ja sillä kerralla (ihme kyllä) kuumeen kera. Kävin kertomassa asiasta pomolle, joka lähetti mut terveydenhoitajalle (sen verran iso firma, et oli oma lääkäriasema tehdas/tomistokompleksin vieressä), joka ensi töikseen mittasi multa kuumeen, ja sitten kirjoitti lapun ja sanoi kotiin lepäämään. Työkaveri, joka oli yhtä tukkeessa kuin minä flunssasta, mutta hänellä ei ollut kuumetta, jatkoi sitten työntekoa, vaikka olisi kyllä hänkin kaivannut lepoa...

  Valmistumisen jälkeen työpaikat olleet sen verran järkeviä, et omalla ilmoituksella on voinut jäädä lepäämään sen 1-3 päivää, eikä kuumetta ole tuon yhden paikan jälkeen vaadittu todisteeksi sairauden todellisuudesta. Itse katson yleisen pirteyden/väsymyksen perusteella, et onko lapsi tai aikuinen levon tarpeessa. Mieluusti lepoa ajoissa kuin odotella et tauti muuttuu pahaksi vain sen takia ettei ajoissa ole ymmärtänyt levätä.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Hyvää kesälomaa koululaisille!