Veganismi ei pelasta maailmaa. Etkä muuten sinäkään.

Kuten jo otsikossa ”spoilasin”, ei maapallo pelastu veganismilla, vaikka lihansyöjiä sillä "pelotellaankin". Ja vaikka kuinka yrittäisit, et sinäkään sitä yksin saa pelastettua. Puhun maapallon pelastamisella ilmastonmuutoksen hidastamisesta tai jopa pysäyttämisestä. Jos teet pieniä eleitä ilmastonmuutoksen hidastamiseksi, tiedätkö missä se ensin näkyy? Lue juttu, niin tiedät.

Kuva: Pixabay

Minusta on jotenkin viehkeää, kuinka meidät suomalaiset on tempaistu ilmastonmuutoksen vastaisiin tekoihin oikein rytinällä! Vaihda, NYT HETI, härkäpiffit veganismiin, vaihda bensaprutkusi sikahintaiseen sähköautoon, luovu lentämällä tehdyistä lomamatkoista, heitä kaikki muovituotteet roskiin ja kanna perunatkin kaup…ei kaupasta vaan lähipellolta, tietenkin, ihan omin pikkukätösin tai ekopuuvillasta värkättyjen pöksyjesi taskuissa ekohengittävään miljoonan maksaneen puutalon sähköttömään keittiöön ja… Jokainen edellä mainittu valinta on oikeesti tosi hieno ekoteko, mutta kun ottaa huomioon kohdeyleisön, eli suomalaiset, niin onhan se nyt ihan liikaa tolleen niinku kertapläjäyksenä muuttaa kaikki kertaheitolla - kalsaritkin sellaiseksi jotka on tuotettu banaaninkuorista virkkaamalla.

Minä ajattelinkin kantaa korteni kekoon ja lievittää muutosahdistusta ja neuvoa ihan pieniä tekoja, joilla voit hidastaa ilmastonmuutosta. Ihan ensimmäiseksi annan sinulle neuvon, että:

HENGITÄ

Hengitä. Ihan rauhassa. Sisään…ja ulos. Rauhoitu. Maapallon pelastaminen tai ilmastonmuutoksen torjuminen ei ole sinun harteillasi, vaikka yhteiskunnan paine saakin sen tuntumaan siltä. "Luovu pilleistä! Heitä muovit roskiin! Osta kallis ekotalo!" Kukaan ei muista kertoa, että kukin saa valita noista ihan sen itselle omanlaisen tavan vaikuttaa. Ei kenenkään tarvitse tehdä kaikkea yksin. Tapoja vaikuttaa on todella monia.

Moni ajattelee silti, että on ihan sama käyttääkö kertsilautasia vai ei, kun isot sottapyttymaat dumppaa roskat mereen ja viittaa kintaalla koko ilmastonmuutokselle. Joo, se on ihan totta, että nuo isot maat pitää saada ruotuun, mutta isot valtamerilaivathan ei käänny hetkessä ;) Sitä odotellessa ei kannata pidättää hengitystä, vaan tekee sen minkä itse voi ja jaksaa. Kun me kaikki teemme vähän, sen yhteenlaskettu voima on aivan huikea. Siksi sillä on väliä, millaisia valintoja sinä(kin) teet!

Minimoi ruokahävikki. Pakasta ylijäämäruuat tai purkita ja syö seuraavana päivänä lounaalla. Jos ruokaa jää jatkuvasti yli, voisiko ruokamääriä harkita uudelleen, riittäisikö vähempikin?

Sammuta turhat sähköt. Sulje telkku, kun et katso sitä. Sammuta valot sieltä huoneesta jossa et ole. Sammuta kaikki valot, kun lähdet kotoa pois.

Suosi julkisia kulkuvälineitä. Aina ei voi suosia. Aikataulut ei mätsää tai lapsen hoitopäivästä tulisi kohtuuttoman pitkä. Se on ihan ok, koska olethan juuri pienentänyt perheen ruokahävikkiä. Älä siis ajattele, että olisit jotenkin epäonnistunut tässä, vaan ajattele, että hyvä sinä!

Noin pienillä teoilla olet tehnyt toimenpiteitä ilmastonmuutoksen hidastamiseksi. Ihan ensimmäiseksi monet ilmastoteot tuntuvat omassa lompakossasi. Sähkölasku on pienempi, ruokakulut laskevat ja autoa on tarvinnut tankata vähemmän. Eikö olekin kiva fiilis? Ja siihen päälle kuin ”bonuksena” olet pelastanut omalta osaltasi maapalloa. Ei huono, vai mitä?

Pelkkä veganismi yksin ei pelasta maailmaa. Etkä sinäkään yksin. Vaan me kaikki yhdessä. Muista se!


**
Mikä on sinun pieni ympäristötekosi? Kierrätätkö? Teetkö vanhoista t-paidoista mattoja? Oletko ostanut polkupyörän? Oletko lisännyt kasvisten määrää ruokalautasellasi? Kerro, haluaisin kuulla!

SariKommentit

 1. Tärkeä aihe ja mielenkiintoinen kirjoitus! Olen samaa mieltä kanssasi monessa kohdin. On tärkeää että ihmisiä herätellään näihin juttuihin, mutta en usko kuitenkaan että kukaan kuvitteleekaan, että kaikki nuo alussa mainitsemasi asiat täytyisi heti ottaa käytäntöön. Ei ole helppoa alkaa ajatella toisin, kun on johonkin koko ikänsä tottuntu, menee aikaa, ennen kuin asenteet muuttuvat ja varsinkin ne valtamerilaivat =). Jokainen pieni teko on tärkeä, kuten kirjoitkin, ja on lukemattomia tapoja olla ympäristötietoinen.
  Ilmastonmuutoksesta vouhotetaan nyt paljon, minua harmittaa että sen alle hautuvat ne monet muut syyt, miksi jokaisen pitäisi olla ympäristötietoinen: lajeja tapetaan ja kuolee sukupuuttoon, biodiversiteetti köyhtyy, torjunta-aineet tapaa mehiläisiä, maapallon resurssit loppuvat, kaikenlainen saastuminen ja luonnon tuhoaminen, sademetsää kaadetaan (eikä se todellakaan ole haitallista pelkästään ilmastonmuutoksen kannalta, vaan siinä tuhotaan kokonaista biomia lukemattominen lajeineen). Tätä juttua voisin jatkaa vaikka loputtomiin, mutta taidanpa lopettaa nyt tähän =D. Tai jatkan oman blogin puolella, kuten mitä todennäköisimmin teenkin.

  Anna / Mustikkapasta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja ihana kuulla, että aihe inspiroi ja jatkat oman blogin puolella vielä lisää! Vinkkaahan kun juttu on julki, tulen lukemaan :)

   Poista
 2. nyt oli ihanaa positiivista selkeää ja ennekaikkea helppoa tekstiä! Kiitos tästä :) me kuljetaan lasten kanssa päiväkotiin aina fillareilla ja ollaan nyt opeteltu myös käyttämään välillä bussia :) dieselauton saisi kuulema tankattua nesteellä sellaisella dieselillä jossa ei ole lainkaan päästöjä, mutta ei vielä meidän kaupungissa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Ja just noin, ihan pienillä, arkisilla teoilla voi vaikuttaa paljon ja mikä parasta, teillä kasvaa pieniä ja ympäristötietoisia tenavia kotona ♥

   Poista
 3. Kyllä vain Sari aihe inspiroi, olen ollut jo pitkän aikaa "ympäristöherännyt" =D ja kirjoittanut blogiinkin siitä usean tekstin, ehkä olen jonkun lukenutkin? Esimerkiksi tämän: https://mustikkapasta.blogspot.com/2019/08/tarvitsenko-muovipussia-nakokulmia.html

  Anna / Mustikkapasta

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Hyvää kesälomaa koululaisille!