maanantai 7. lokakuuta 2019

Antaisitko sinä nuoresi ottaa HPV-rokotteen?

HPV-rokote eli papilloomavirusrokote on otettu mukaan kansalliseen rokotusohjelmaan noin viisi vuotta sitten ja sitä tarjotaan maksutta viides-kuudesluokkalisille tytöille. THL:n sivujen mukaan syksyllä 2019 rokotukset on aloitettu viidesluokkalaisille tytöille. Meidän kuudesluokkalaiselle tuli kutsu rokotukseen tänä syksynä ja siksi asia on erittäin ajankohtainen.

Kuva: Pixabay


Mikä on HPV-rokote?

THL kertoo sivuillaan, että HPV-rokotteella voidaan torjua erityisesti kohdunkaulan syöpää ja sen esiasteita. Sen lisäksi sillä voidaan ehkäistä myös muita syöpiä, mitä HPV aiheuttaa. Tarkemmat tiedot löydät THL:n sivulta. Kansalliseen rokotusohjelmaan Suomessa on valittu Cervarix-niminen HPV-rokote.

Onko HPV-rokote turvallinen?

Minä olen todella rokotuskriittinen vanhempi. Molemmat lapseni ovat aina saaneet kaikki kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset. Mutta mitään ylimääräistä lapsiin ei ole pistetty. Luotan siihen, että kansallisen rokotusohjelman ansiosta meiltä on saatu monia vakavia tauteja pois. Kun rokotteista ja niiden pitkäaikaisvaikutuksista on tietoa vuosikymmenten ajalta, koen niiden olevan turvallisia. Mutta sitten yhtäkkiä tuli sikainfluenssapiikit, vesirokkorokotteet ja nyt tämä HPV-rokote. Olen pahoillani sikainfluessatragediasta, kun hyväksi tarkoitettu rokote pilasikin monien rokotteiden maineen, kun jouduimme lukemaan eri medioista ihmisten kokemuksista, kuinka sikainfluenssarokote pahimmillaan tuhosi rokotettujen elämän ja perheet jätettiin kärsimään seurauksista yksin. Aiheutuiko oireet yksinomaan sikainfluenssarokotteesta tai oliko taustalla ikävien sattumien sarja, sitä en tiedä.

Minua vanhempana mietityttää, kun tämä Cervarix-homma on niin tuore juttu, että onko sitä tutkittu tarpeeksi? Voiko tämän kanssa käydä niin kuin sikainfluenssarokotteen kanssa? Onko HPV-rokote turvallinen? Järkeilin asiaa niin, että sama THL, joka suosittelee HPV-rokotusta, on hyväksynyt muutkin kansallisen rokotusohjelman rokotteet, jotka olen lapsilleni antanut laittaa.

Kuka päättää nuoren rokottamisesta?

Minusta 12-vuotias on aivan liian nuori päättämään yksin tällaisista asioista. Niinpä olen koittanut ottaa asioista selvää mahdollisimman paljon: HPV-rokotteen hyödyistä ja tietenkin myös haitoista. Minä muodostan oman mielipiteeni, jonka perusteella voin suositella jompaa kumpaa päätöstä nuorelle. Mutta viime kädessä nuoreni saa päättää, ottaako rokotteen tai jättää ottamatta. Täytyy myöntää, että takaraivossa jyskyttää: onhan sitä pärjätty ennenkin...

Koulu pesi kätensä

Se näissä rokotteissa kaihertaa, että rokottavat tahot tuntuvat aina pesevän kätensä näistä jutuista. Koululla ei ole puhuttu tytöille HPV-rokotteesta mitään. Kouluterveydenhoitaja lähetti Wilmassa meille vanhemmille viestin, jossa kerrottiin rokotuspäivä. Viestissä oli linkki ulkoisille nettisivuille, joilla vaaleanpunaiseen verhoon on kiedottu viesti, miksi tämä rokote on tosi hyvä juttu! Nyt kaikki yhdessä rokotteelle! Kaikki vaaleanpunaiseen puettu on minusta vähän epäilyttävää ;) Ja lopuksi Wilma-viestissä kehotettiin puhumaan asiasta kotona. Minusta tämä on väärin, tällaisissa asioissa ei saa olla mitään salaisuuden verhoa! Ilman muuta tästä pitäisi järjestää huoltajille ja rokotukseen tuleville lapsille keskustelutilaisuus, jossa terveydenhuollon ammattilainen (terveydenhoitaja, lääkäri tai muu) kertoisi rokotteesta mahdollisimman laajasti ja tarkasti. Ja missä meillä tavallisilla taatelin tallaajilla olisi mahdollisuus kysellä ja saada lisätietoja. Olisi esimerkiksi kiinnostavaa tietää tähän liittyvistä tutkimustuloksista. Onhan ne kyllä netissä luettavissa mutta aika aikaa vievää hommaa, kun tällainen noviisi lähtee niitä selvittelemään! Minä koen, että meidän tapauksessa koko vastuu rokotuspäätöksestä on sälytetty perheisiin, jotka tietysti sen päätöksen tekee tässä niin kuin muissakin rokoteasioissa, mutta hiukan väärällä tavalla. Tuli sellainen tunne, että jos HPV-rokotus ei sujuisi kuin Strömsössä, voisi koulu vedota, että hyödyt ja haitat oli kyllä netissä luettavissa.

Ristiriitaista tietoa

Olen tehnyt sen, mitä jokainen vanhempi voi tehdä. Olen lukenut silmät kipeäksi erilaisia HPV-artikkeleita, tutkimuksia ja keskusteluja. Koen, että sellaista relevanttia mutta simppeliä informaatiota on ollut vaikea saada. Jokainen taho kirjoittaa omasta näkökulmastaan ja tuntuu, että HPV-rokotusta ”mainostetaan” vain kohdunkaulansyövän ehkäisemiseen tarkoitettuna rokotteena, vaikka laajempi tarkastelu osoittaa, että HPV aiheuttaa vaaraa niin naisille, kuin miehillekin ja HPV on itseasiassa monien syöpätautien aiheuttaja, ei todellakaan pelkästään kohdunkaulan syövän. Minä en ole lääketieteen ammattilainen, enkä tunne tätä asiaa niin tarkasti, että voisin kertoa teille tästä tarkemmin, mutta kehotan tutustumaan HPV:hen tarkemmin, eikä vaan googlettamaan HPV-rokotetta. Niin ja miksi vain tytöt rokotetaan? Milloin rokotusohjelmaan otetaan mukaan pojat?

Haittavaikutukset on sitten ihan juttu itsessään. Esimerkiksi THL:n sivuilla on kerrottu yleisimmistä ohimenevistä oireista, kuten esimerkiksi pistoalueen punoituksesta. Mutta kun syöttää googleen Cervarix ja haittavaikutukset, saa melkoisen listan keskusteluja, joissa ihmiset kertovat omien lastensa kärsimistä haittavaikutuksista ja sydän pomppaa kurkkuun. Ketä tässä pitäisi uskoa?!

Ja päätös on…

Kuten alussa kerroin, olen tosi rokotekriittinen ihminen, eikä HPV-rokotus ole minulle mikään läpihuutojuttu, että olisin vahvasti puolesta tai vastaan. Mitä enemmän olen lukenut, en niinkään kritisoi itse HPV-rokotetta, vaan tätä suomalaistyypillistä tiedottamista. Kukaan ei tahdo ottaa vastuuta, vastuu säilytetään tavallisen (lue: ymmärtämättömän) kansalaisen harteille ja onnea matkaan – koita tehdä oikea päätös!

Minä olen yksi niistä onnekkaista, joilla ei ole vielä todettu solumuutoksia tai kohdunkaulansyöpää. Ja tiedän hyvin, ettei tämä tila ole kiveen hakattu. Yksi ystäväni on läpikäynyt kohdunkaulansyövän aikuisella iällä ja häneltä olen saanut vahvan viestin, että sen verran, anteeksi voimassana, veemäisestä hommasta on kyse, että nuori olisi syytä rokottaa, jos se rumba on HPV-rokotteella estettävissä.

Olen miettinyt asiaa todella paljon. Olen keskustellut nuoreni kanssa asiasta. Minä olen lähes varma, kaikkien tekemieni tutkimusten perusteella, päätöksestäni, mitä tulen nuorelle suosittelemaan. Nuorellakin on jo olemassa visio kumpaan suuntaan olisi kääntymässä, mutta tätä edeltää vielä yhteiset keskustelut.

Minä odotan, että rokotuspäivä on ohi. Voin sitten kertoa mihin päätökseen minä tulin ja miksi, jos haluatte kuulla. Nuoren päätös, mihin lopputulokseen hän lopulta pohdinnoissaan tuli, on se, mihin kohtaan lasken salaisuuden verhon.

Olisikin mielenkiintoista kuulla,
antaisitko sinä nuoresi ottaa HPV-rokotteen?

**
Sari6 kommenttia:

 1. Tottakai antaisin. Harmi, että koulussanne tiedotus on hoidettu noin laveasti. Otin itse vastaavan rokotteen noin 12 v sitten; lähinnä tuli "tavallista" pistoskohdan kipua. Tsemppiä pohdintoihin!

  VastaaPoista
 2. Kyllä antaisin ottaa rokotteen ja mietin myös ottaisinko pojalle omakustanteisesti rokotteen. Kohdunkaulan syöpä on vienyt minulta ystävän nuorena ja jättänyt pienet lapset ilman äitiä. Ei ole kyse pelkästään veemäisestä kokemuksesta.

  VastaaPoista
 3. En antaisi rokotetta ja en tule antamaan kyseistä rokotetta tyttärelleni. Itse olin "testiryhmässä", kun rokotetta testattiin. Haittavaikutukset ovatkin sitten loppu elämän mukana, ennen rokotetta olin täysin terve. Liian huonosti tutkittu vielä, että lähtisin rokottamaan.

  VastaaPoista
 4. Kyllä meillä otettiin tämä rokote siinä missä muutkin rokotusohjelmaan kuuluvat. Eihän tämä sen kummemmin "ylimääräinen" ole, uusi vain. Tytär oli ensimmäisessä ryhmässä joilla tämä kuului rokotusohjelmaan.

  En ihan täysin ymmärrä miksi tästä pitäisi sen kummemmin järjestää tiedotustilaisuuksia ja keskusteluita kuin muistakaan rokotuksista? Eikö se vain lisäisi tällaista kyseenalaistamista? Ihan tavallinen rokote siinä missä muutkin yleiseen rokotusohjelmaan valituista.

  VastaaPoista
 5. Se on syöpä jota se edes jollain tasolla ehkäisee se rokote. Syöpä. Vaikka hoitoennuste on hyvä niin silti se ei ole 100%. Kun suvussa on vielä tämän päälle solumuutoksia niin en ajatellut leikkiä lapseni terveydellä.

  Tiedotuksen puutteesta olen samaa mieltä, sen pitää olla koululta parempaa.

  VastaaPoista
 6. Hei! Itse olen osallistunut tuohon hpv-rokotetutkimukseen. Sain itse rokotteen yli 10 vuotta sitten enkä saanut mitään sivuoireita rokotteesta ja tutkimuksessa oli viiden vuoden välein käynti 20 ja 25 vuotiaana. Toki aikalailla tutkimuksen jälki käynnit keskittyivät tuohon kohdunkaulan syöpään, koska otettiin papa- näyte.
  Siskoni on myös osallistunut kyseiseen tutkimukseen eikä hänellekään tullut rokotteesta mitään sivuvaikutuksia.
  Muutamalla tutullanikin on samat kokemukset.
  Itse siis oman kokemukseni kautta suosittelen, mutta olen myös sitä mieltä, että jokainen päättää asiasta itse. Täytyy luottaa omaan tunteeseen asiasta. Olen itsekin aika rokote kriittinen, enkä yleensä ole mitään turhia rokotteita itse ottanut.
  Ainakaan vielä ei siis ole tullut rokotteesta haittoja.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...