maanantai 30. joulukuuta 2019

Ihan hullua - lapseni lähtee yläasteelle!

No siis en missään nimessä ajatellutkaan aloittaa tätä tekstiä niin, että "vastahan tuo syntyi". No tavallaan, tottahan tuokin puoli... Oli miten oli, nythän meillä on se tilanne, että pitäisi valita mihin yläasteelle tuo lapsukaiseni hakee. Outoa.


Jo se, että minun pikkutyttöni lähtee yläasteelle syksyllä, on tosi outo juttu. Eikä sitä yhtään tavanomaisemmaksi tee sekään, että nykyisin pitää valita ja hakea mihin painotettuun yläasteopetukseen hakee. Eli nyt jo pitäisi talentit kaivaa ulos luolistaan ja laittaa ne tekemään sitä mitä ne parhaiten osaa. Harmi vaan, kun Suomessa aika menee niin hitaasti, että Youtube-yläaste saa vielä hetken odottaa itseään ;)

Helsingin yläastetarjonta onkin sitten ihan älyttömän laaja! Joukosta löytyy erilaisia painotuksia, kuten: liikunta, tanssi, kotitalous, kielet (mm. latina...), musiikki, luonto ja tiede, kuvataide, tietotekniikka, viestintä, mediakasvatus, teknologiakasvatus, taideilmaisu ja ilmaisu. Shilloin kun mhinä olin nuorri, ei thuollaishia painotukshia ollut lain, shitä mentiin vaan lähimmälle yläasteelle ja pishte.

Hyvähän se on, että yläasteella voi se mielekäs tekeminen olla painotettuna opetuksena. Tunnen parikin lapseni kaveria, jotka suuntaavan musiikkipainotteiseen opetukseen, koska he ovat niin lahjakkaita esimerkiksi musiikin saralla. Mutta sitten on se perusjoukko, joita kiinnostaa lähinnä väli- ja ruokatunnit. Kun mitään erityistä paloa ei sielun sopukoissa 12-vuotiaana ole, on vähän hankalaa miettiä, minne sitä menisi viettämään seuraavat kolme vuotta. Onneksi peli ei ole menetetty vielä 12-vuotiaana, tekipä minkä tahansa päätöksen! Mutta missä vaiheessa tämä painotettu hommeli oikein löi itsensä läpi? Oliko 90-luvulla muita painotettuja yläasteita kuin liikuntapainotteinen? Kun kuopukseni lähtee yläasteelle jokusen ajan kuluttua, onkohan silloin enää ainuttakaan tavanomaista yläastetta, vai joko ne kaikki on jollakin aksentilla painotettuja? Uhka vai mahdollisuus, kas siinäpä vasta pulma!

Meillä on tutustuminen lapsen valitsemalle yläasteelle heti vuoden alussa. En ole varma kumpaa jännittää enemmän, nuorta itseään vai minua. Tämä on niin iso harppaus - meille molemmille! Lupaan yrittää olla A) pyörtymättä ja B) herkistymättä ;)

**

Löytyykö sieltä teiltäkin ensi vuonan yläasteensa aloittavia nuoria?

Sari2 kommenttia:

 1. löytyy viimeinen yläasteensa lopettava nuori :D! (kääk, oikeasti!)
  Ja on muuten ihan yhtä vaikea valinta - mihin yläkoulun jälkeen?

  Hamalla -80-luvulla täällä maakunnissa pystyi tekemään yhden yläkouluvalinnan: pitkä latina (=latina 7lk alkaen, lukion loppuun)

  Osa omasta nuorisostani on hakeutunut painotettuun opetukseen jo 3 luokalta alkaen. Yläkouluun tehtiin näille painotetuille luokille (musa, kuvataide, kieliluokat) vain täydennyshakuja.
  Ainoastaan liikuntaluokalle oli yläkouluvaiheessa kokonaan uusi haku kaikille kiinnostuneille, ja niihin latinan opintoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Järjetöntä, minne aika oikein menee?! Yläasteen lopettava nuori - kääk! :D Tsemppiä kevätjuhlaan vaan... ;)

   Minä olen (näköjään) ihan pihalla jo nuorempienkin painotetusta opetuksesta, kiva kuulla, että muualla tämä on yleisempää ja että yläaste menee ihan täydennyshakuna! Minä olen edelleen sykkyrällä uuden edessä, onneksi teinillä itsellään tuntuu olevan selvät sävelet ;)

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...