Kaksplussan blogiverkoston joulukalenteri: tee kevennetty piparkakkutalo

Tervetuloa Kaksplussan verkostoblogien joulukalenteriin! Joulukalenteriluukuista löytyy ihania leivonnaisia, itsetehtyjä lahjoja sekä koristeita, kauniita kattauksia ja jouluisia somistuksia, jotka johdattavat sinut ja perheesi joulun tunnelmaan. Tänään joulukalenterissa on vuorossa:

kevennetty piparkakkutalo
Piparkakkutalon rakentaminen on tosi hauskaa mutta nyt ei rakennetakaan koko taloa, vaan tehdään piparkakkutalon pääty, jonka voi ripustaa vaikka ikkunaan!

Tarvitset
- joko valmista tai itse tehtyä piparkakkutaikinaa
- joko valmista tai itse tehtyä pikeeriä
- muumitikkareita ikkunalaseja varten
- koristeluun sopivia karkkeja, strösseleitä, ym.
- innokkaita leipureita


Tee näin
Sulata piparkakkutaikina ohjeen mukaan. Kauli piparkakkutaikinaa isommaksi ja litteämmäksi. Jätä taikina normaaleita piparkakkusia paksummaksi. Piirrä sopivia talonpäätyjä vapaalla kädellä taikinalle. Piirrä talojen ääriviivat. Tee eri muotoisia taloja: tavallisia pirttejä, katto savupiipulla varustettuna ja ilman, kerrostaloja tai mitä ikinä keksitkin. Leikkaa talot ja siirrä ne leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Leikkaa talojen ikkunat. Käytä mielikuvitusta vapaasti ja tee eri muotoisia ikkunoita: pyöreitä, neliskanttisia, pitkulaisia, sydämenmuotoisia jne. Tee lopusta piparkakkutaikinasta piparkakkuja ja muista, että joulusäädöksissä on määrätty, että osa taikinasta kuuluu syödä raakana.

Murskaa muumitikkarit. Meillä meni n.2 tikkaria per ikkuna. Ripottele tikkarimurska ikkunan kohdalle. Murskan ei tarvitse olla kovin hienojakoista, paakkuisempikin murska sulaa uunissa varmasti.

Paista piparkakkutalon päätyä uunissa taikinapaketin ohjeen mukaan. Meillä nämä taisivat olla 7 minuuttia uunissa.

Kun otat piparkakkutalon päädyn uunista, voit vielä esim. veitsellä muotoilla talon seiniä, suurentaa ikkunoita ja tehdä esim. coctail-tikulla reiän nauhan pujottamista varten. Ole nopea, taikina alkaa kovettua tosi nopeasti!

Kun viimeistelyt on valmiit, anna piparkakkusten kovettua kuitenkin kaikessa rauhassa, ennen koristelua. Irrottele talon pääty leivinpaperista esim. lastan avulla.

Sitten vaan koristelemaan! Pikeeriä, karkkeja, strösseleitä, vaahtiksia, kuivattuja hedelmiä - vain mielikuvitus on rajana. Meille tuli tällaisia iloisen värikkäitä taloja - valkoiset hopeapalloin koristellut piparkakkutalojen päädyt on jo syöty!


Käyttötarkoitus
Piparkakkutalon päädyn voit antaa lahjaksi, syödä itse, laittaa roikkumaan ikkunaan tai tökätä pystyyn esim. sokerilla täytettyyn laakeaan astiaan, jonne voit sujauttaa myös piparkakku-ukkeleita tai -eläimiä mukaan. Joulun jälkeen sokerin voit hyötykäyttää esimerkiksi sokerimaalauksissa. 
Kaksplussan verkostoblogien joulukalenterin edellisen luukun löydät Kiljusten blogista. Huomenna joulukalenteriluukku aukeaa Love Beyond Words-blogissa.

Kivaa joulun odotusta ja mukavia leivontahetkiä teille toivottaa,
Sari


Kommentit

  1. Oi onpa kiva idea! Mulla menisi hermot piparkakkutalon rakentamiseen, tälläisen voisinkin tehdä, hih. Mukavaa joulun odotusta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No just näin, stressittömästi ja helposti yhdessä lasten kanssa puuhaillen! Ja kiitos samoin, mukavaa joulun odotusta myös sinne teille <3

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Antaisitko sinä nuoresi ottaa HPV-rokotteen?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?