Koronavirus (COVID-19) muuttaa meidän kaikkien elämää

Tammikuussa 2020 varmistui Suomen ensimmäinen koronavirustapaus Lapissa vierailevalla turistilla. Sen jälkeen koronavirusta on tullut tuliaisena ulkomaan matkoilta ja sen lisäksi ovista ja ikkunoista. Kyse on virustaudista, mille ei toistaiseksi ole täsmälääkettä ja sen oireisto muistuttaa nuhaa, nuhakuumetta tai influenssaa.

COVID-19

Koronavirusuutisointi on ollut tosi dramaattista ja monet ihmiset ovat menneet paniikkiin, syystä tai syyttä. Tämä on näkynyt esimerkiksi siten, että kaupoista on loppunut monet elintarvikkeet, siivousaineet ja vessapaperi. En osaa sanoa, miksi ihmiset hamstraavat: siksi, että jos sairastuvat vai siksi, että jos joutuu karanteeniin? (Jos sinä olet hamstrannut, niin kerro minulle. Anonyymi kommentointi on auki.) Joka tapauksessa tämä on aiheuttanut hankalia tilanteita, kun kotona ei olekaan enää rullan rullaa vessapaperia tai kun vauvalta on korvikkeet loppu ja kaupan hyllyt huutaa tyhjyyttään.

Hei suomalaiset, me selviämme tästä.

Viruksia on aina ollut ja tulee aina olemaan. Me olemme ennenkin selvinneet tällaisistä tilanteista ja me selviämme tästäkin. Tehdään yhdessä parhaamme: muista pestä kädet ja jos olet sairas, jää kotiin.


Nyt kiertää samaan aikaan tavallista flunssaa, kausi-influenssaa ja allergiakausi tuntuu kolkuttelevan, ainakin minun nenääni. Seuratkaa viranomaisten tiedotteita: perusterveen ihmisen pienet nuhat paranee levolla, ei tarvita koronatestiä. Jätetään terveydenhuollon resurssit niille, jotka oikeasti tarvitsevat apua ja kärsivät esimerkiksi tautiin liittyvästä hengitysvaikeudesta.

Mutta se on varmaa, että koronavirus (COVID-19) muuttaa meidän kaikkien elämää.

Jo ensinnäkin se, että kaupoista on monet perustarvikkeet loppu koronahamstereiden vuoksi. Meidän perhe käy yleensä sunnuntaisin ostamassa viikon ruuat. Koronahamsterointi näkyi meidän kauppareissussa soveltamisena, kun kaikkia tarvitsemiamme tuotteita ei ollut ja korvaavaa tuotetta oli (jos ollenkaan) jäljellä ehkä kalliimpaa tai isompia pakkauksia. Ostosten loppusumma oli täten normaalia korkeampi. 

Lapsemme futisharrastus jäi nyt myös tauolle. Hetken iloitsin kalenterin tyhjenemisestä, mutta se ilo loppui lyhyeen ;) Futiksesta saadaankin muutaman kerran viikossa etävalmennusohjeet. Eli toisin sanoen työpäivien lisäksi minusta kuoriutuu futiskoutsi, joka vetää ja dokumentoi lapsen omatoimitreenit. Tuntuu vähän epäuskoiselta mutta naurattaa, tästä voi kyllä tulla hauskaa!

Torstaina tuli Wilmaan viesti, jossa kerrottiin, että oppilaiden tulee ottaa kaikki koulukirjat perjantaina kotiin. Sen myötä mietin, että mitä jos koulut suljettaisiin? Minulle jäisi työpäivien päälle sekä futiskoutsina oleminen sekä lasten kotiopetus! Minulla kun ei ole mahdollisuutta jäädä pois töistä kaitsemaan lapsia.

Toteutuessaan tuo kuulostaa melkoiselta rutistukselta, mutta hyvää siinä on se, että eihän se ikuisesti jatku. Pandemia on tullut ja jossain kohtaa se väistyy myös, jolloin palataan taas tuttuun ja turvalliseen arkeen. 


Koronavirus muuttaa meidän kaikkien elämää myös monin muunlaisin tavoin. Kun konsertit, tilaisuudet ja erilaiset urheilukaudet on peruttu tai päättyvät tähän, se tarkoittaa suoria tulonmenetyksiä etenkin pienyrittäjille, joiden asiakkaat karanteenisoituvat poteroihinsa. Eikä isommat työnantajat pääse yhtään helpommalla: henkilöstön sairastumisesta aiheutuu kuluja, eikä kahden viikon lomaltapaluu karanteeni helpota yhtään asiaa.

Samaan aikaan koronavirus on opettavainen. Se on näyttänyt kyntensä ja sen, että siihen on suhtauduttava vakavasti. Se on myös näyttänyt, miten haavoittuvainen yhteiskunta meillä on. Ja että jos me kaikki teemme jotain yhdessä, sillä on valtavan positiiviset vaikutukset. Ja onhan tämä ollut melkoinen kertauskurssi siitä, miksi käsienpesu on valtavan tärkeää.Viisas presidenttimme sanoi näin:
"Ottakaa fyysistä etäisyyttä ja henkistä läheisyyttä toisiinne."

Jep, ei lisättävää täältä kahvikupin ääreltä Miten koronaviruspandemia on vaikuttanut teidän elämään?

Sari


Kommentit

 1. Mekään ei hamstrattu, ehkä muutamia säilykkeitä otettiin varalta kun edelliset on kaapeista käytetty pois. Mutta varmasti hamstraamiselta näyttää kun 5 hlö talous tekee viikon ruokaostokset pesuaineiden, vaippojen yms. kera..
  Joutui kyllä korvaamaan jotain tuotteita kalliimmilla mitä yleensä ja etsin myös useammasta kaupasta hiivaa/kuivahiivaa kun haluttiin leipoa pizzaa. Oli siis kaikkialta loppu.
  Oli muuten myös kamalaa katsoa kun joku nuolee sormiaan että saa pussin auki ja kaivelee perunoita sen jälkeen.. Päädyin valmiiseen perunapussiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että muutkin on järkevillä linjoilla ostosten suhteen! Noita sormien nuoleskelijoita meilläkin oli lähi-Prismassa ja hrr, kyllä melkein pesin koneessa hedelmätkin :D

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Antaisitko sinä nuoresi ottaa HPV-rokotteen?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?