Noudata annettuja koronavirusohjeita!

Kuva: Pixabay

Koronavirusepidemia koettelee koko maailmaa rankalla tavalla. Samaan aikaan, kun viisas presidenttimme Sauli Niinistö on antanut kansalaisille tärkeän neuvon, "ottakaa fyysistä etäisyyttä ja henkistä läheisyyttä toisiinne", osa viittaa koko asiaan kintaalla. Mikä meitä fiksuja suomalaisia oikein vaivaa?

Karanteeniin määrätyt seniorit uhmaavat määräyksiä, joita on annettu, heitä ja muita riskiryhmiä suojellaksemme. Etelä-suomalaiset matkustavat nyt Lappiin, jossa on riittävä hoitohenkilökunta vain paikallisia asukkaita varten. Aikuiset kerääntyvät baariin laulamaan karaokea ja juomaan viinaa, jolloin hygieniakysymykset on tuskin ensimmäisenä mielessä. Sitten on ne, jotka menevät töihin, kun on "ihan vaan pikkuflunssa".

Yksi somevaikuttaja kysyi kanavassaan, antavatko vanhemmat lastensa mennä leikkimään kavereille tai kavereiden kanssa ulos? Nopealla otannalla suurin osa vastauksista oli, että kyllä, jos kaverit ovat terveenä. Mutta kun koronavirustartunnan kantaja voi olla oireeton! Se, että ei pärski, ei kerro mistään.

Suomi on täynnä riskiryhmiin kuuluvia aikuisia ja lapsia, joita minä ja meidän koko perhe haluaa suojella kaikin mahdollisin keinoin. Vetoan kaikkiin seuraajiini, että te tekisitte samoin.


1. Pese kädet
Koronaviruksen tartuntariskiä voi pienentää helposti pesemällä kädet saippualla. Helppo ja kohtuullisen nopea toimenpide: pese käsiä vähintään 20s ajan. Lapsille voi neuvoa, että laulaa käsien pesun ajan vaikka Hämähäkki-laulua, niin tarvittava aika tulee täyteen.

2. Pysy kotona
Tuntuu hassulta, että toisia ihmisiä muutenkin vieroksuville suomalaisille täytyy sanoa, mutta näköjään täytyy sanoa, että pysy kotona. Se tarkoittaa sitä, että asioi kodin ulkopuolella vain jos pakko. Pakonomaisia syitä poistua kotoa on:

 • työssäkäynti
 • kaupassa / apteekissa käynti
 • ulkoilu
 • muu täysin välttämätön

Älä mene kauppaan hengailemaan. Hengaile metsässä, jos on pakko hengailla. Yli 10 hengen porukoissa ei saa hengailla ollenkaan. Äläkä matkusta: rajat ulkomaille on jo kiinni, mutta vältä matkustelua kotimaassakin. Etelä-Suomessa on tavattu eniten koronavirustartuntoja, joten älä vie virusta Lappiin. Lapissa tai muuallakaan Uudenmaan ulkopuolella ei välttämättä ole riittäviä sairaanhoidon resursseja. Ei ole helppoa olla kyläilemättä esimerkiksi omien vanhempien luona tai olla sinkkuna yksin kotona. Siksi tämä vaatiikin meiltä kaikilta panosta, että saataisiin hillittyä tämän epidemian leviämistä ja pääsisimme jossain vaiheessa palaamaan taas normaaliin arkeen. Vaikeat ajat eivät onneksi kestä ikuisesti.

3. Noudata virallisia neuvoja
Seuraa ja noudata Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen antamia ohjeita koronavirusepidemian aikana. Heidän sivuilta löydät hyvät ja selkeät ohjeet, kuinka voit pienentää tartuntariskiä ja mitä tehdä, jos epäilee koronavirustartuntaa. Lue lisää: Ohjeita kansalaisille koronaviruksesta. Älä levitä väärää tietoa koronaviruksesta tai siltä suojautumisesta! Luota virallisiin ohjeisiin.

**

Kuten pääministerimme on vakuuttanut, niin me selviämme tästä. Se on minusta vahva viesti, jota haluan itsekin jakaa. Ajoittain minustakin tuntuu vaikealta, raskaalta ja epätoivoiseltakin, mutta ihmisyydessä tunteet on sallittuja. Pääasia on, että teemme kaikki parhaamme tässä vaikeassa tilanteessa ja puhallamme yhteen hiileen! Me selviämme tästä.

Kiitos, kun peset käsiä ja noudatat myös muita annettuja ohjeita koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi!

Sari

ps. joko me ollaan kavereita Instagramissa? Tuu seuraamaan @SARONBLOGI ja jätä merkki itsestäsi, minä haluaisin nimittäin kuulla, miten teillä pärjäillään tämän poikkeustilan aikana!


Kommentit

 1. Eläkeläisenä olemme pitäneet nollatoleranssia liikkumisessa. Täällä maalla jo ruuan saaminen aiheuttaa paljon järjestelyä, mutta pihalla voi vapaasti liikkua kun naapurit on kaukana.
  Kun on aikaa ajatella ja kaivata lapsia ja lapsenlapsia, kaipaus aiheuttaa välillä ihan fyysistä kipua. Mutta täytyy säilyttää unelma, että näkee lapsenlapsia edes kesällä, edes kaiken loppua.
  Voimia sinne, olette ajatuksissa kaikki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, että toimitte juuri meille annettujen sääntöjen mukaisesti! Olen ylpeä teistä! Tämä rajoittaminen aiheuttaa juurikin mainitsemiasi haasteita ja kuvailet tunnetta niin hyvin: aiheutuu ihan fyysistä kipua. Näinhän se on. Mutta koitetaan kestää, tautihuippu saavutettanee kevään aikana, sitten toivottavasti helpottaa ja päästään normaaliin arkeen - ja halaamaan niitä rakkaita! Me yhdessä selviämme tästä!

   Tsemppiä ja aurinkoa uuteen viikkoon!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Antaisitko sinä nuoresi ottaa HPV-rokotteen?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?