Someitsesuojelua, kun koronauutisointi ahdistaa


Koronauutisia tuutin täydeltä


Viimeiset neljä viikkoa viikkoa on ollut sellainen tilanne, että minkä tahansa tuutin avaa, sieltä tulee tötterön täydeltä koronauutisia. Toki se on ihan ymmärrettävää, kun koronavirusepidemia leviää hurjaa vauhtia, mutta en tiedä kumpi on levinnyt nopeammin: virus vai ahdistus.

Viime viikolla minua itseä alkoi ahdistaa ihan hirveästi. Tartutojen määrä, tehohoidossa olevien määrä, kuolleiden määrä – tämän tiedämme koronasta nyt.

Päätin napsauttaa uutisvirran kiinni.


Uutisvirta kiinni


Minä olen yksi niistä, joka osaa suojella itseään todella hyvin. Minä tiedän, että minun ei tarvitse lukea tai katsella mitään, mikä ei minusta tunnu hyvältä. Se, että en lue ikävistä asioista, ei tarkoita sitä, että työntäisin pään pensaaseen. Olen tietoinen mutta toisaalta suojelen itseäni.

Nyt kun olen elellyt muutaman päivän ”uutispimennossa”, on ahdistukseni alkanut lienventyä. Tiedän, että maailmalla jyllää edelleen koronavirusepidemia. Tiedän, että täytyy elää karanteeninomaisissa olosuhteissa. Muistan vältellä ihmisporukoita, turhaa kaupoilla hengailua ja käsiä pitää pestä pitkään ja hartaasti. Olen jopa jakanut koronaohjeita omassa somessani, mutta vain faktaa, en lietsontaa.


Korona ahdistaa


On ihan normaalia, jos korona ahdistaa. Koronavirusepidemia tuli osaksi arkeamme niin nopeasti, ettei siihen voinut mitenkään varautua saati sopeutua ennakkoon. Siinä ei ole mitään noloa, jos korona tuntuu ikävältä tai ahdistaa. Monista meistä tuntuu samalta.

Yksi syy korona-ahdistukseen on jatkuva uutisointi. Joka tuutista tulee jatkuvasti korona sitä ja korona tätä. Viranomaistiedotus on todella tärkeää, mutta kun monet ihmiset ovat ihan paniikissa, he jakavat hirveitä koronajuttuja tuutin täydeltä, ilman mitään lähdekritiikkiä, eikä edes eroteta faktaa ja mielipidettä toisistaan. Harhaanjohtavien juttujen ja "uutisten" levittäminen lisää ahdistusta muissa ihmisissä. Kukaan ei varmasti pahuuttaan jaa höpöhöpöjuttuja koronasta, vaan purkaa siinä samalla omaa pahaa oloa ja kierre on valmis.


Kevennä koronauutisvirtaa


Suosittelen keventämään koronauutisvirtaasi. Se on juuri sitä someitsesuojelua. Vinkit on helpot, kunhan vaan alkuun pääset niin kyllä varmasti onnistut!

1. Poista puhelimestasi kaikki uutisappit tai piilota ne johonkin perimmäiseen kansioon. Korvaa uutislinkit vaikka suorilla linkeillä suosikkiblogeihisi tai muihin palveluihin jotka tuottavat sinulle iloa. Minulla on uutisappien kohdalla nyt linkki yhteen ihanaan kotoiluyhteisöön. Olin tottunut lukemaan uutiset varmaan kymmenen kertaa päivässä – nyt uutisten sijaan olen lukenut puutaloista, keväästä ja leipomisesta. Ei huano!

2. Älä katso enää kaikkia uutisia. Katso vaikka yhdet uutiset päivässä tai vain joka toinen päivä. Minä en katso enää ollenkaan uutisia. Onneksi sää on ihan erillinen ohjelmansa, sen minä katson, mutta uutisia en. Olen aivan varma siitä, että jos jotain merkittävää tapahtuu, saan siitä tiedon kyllä. Saimmehan kaikki tekstiviestin siitä, kun Uusimaa pistettiin eristyksiin muista.

3. Swaippaa kaikki korona-asiat ohi somefeedistäsi. Kun viesti alkaa "koro…", swaippaa heti. Anna mennä, ohi vaan ja nopeasti. Sillä ei ole mitään väliä, kuinka moni on sairaalassa tai mitä jossain toisen maan takahikiällä sanotaan inkiväärin vaikutuksesta koronaan. Jos jotain merkittävää tapahtuu, sinä saat siitä tiedon ihan varmasti – jostain muualta kuin Facebook-feedistäsi.

4. Kuuntele viralliset tiedotteet. Viralliset tiedotteet meille tarjoaa esimerkiksi Thl, Valtioneuvosto ja Poliisi. Siinä on aika kova kolmen kopla, joiden tiedotusta tulee seurata ja ohjeita tulee noudattaa. He eivät lietso paniikkia eikä "mässäile" tilastoilla, vaan he tarjoavat faktat ja selkeät toimintaohjeet.

Bonuksena Ping Helsinki, joka on antanut hyvät ja selkeät ohjeet koronasta viestimiseen meille kaikille. Kun minä jaan faktaa koronasta, teen sen heidän ja valtakunnallisten ohjeiden mukaisesti. Faktaa koronasta löydät somesta hashtagilla #faktaakoronasta

Ei ole helppoa luopua koronauutisvirrasta, mutta kun alkuun pääset, niin varmasti onnistut siinä! Ja olen aivan varma siitä, että ahdistuskin helpottaa ja voit keskittyä enemmän niin hyviin asioihin, mitkä tuottavat iloa ja hyvää oloa.


MUISTA NÄMÄ KAKSI TÄRKEÄÄ OHJETTA
- Pese kädet
- Pysy kotona

Koronavirusepidemia on laittanut kaiken ihan myrskyn hyrskyn ja samalla tästä poikkeuksellisesta tilanteesta on tullut uusi normaali. Mutta yhteinen viesti on vahva: me selviämme tästä

Sari


ps. Mietitkö jo sitä, miksi tämä juttu oli kohdistettu minulta sinulle, eikä ohjeena kuinka suojelet myös lapsiasi? Siksi, koska ensin pitää laittaa happinaamari itselle, että voi auttaa muita 

Kommentit

 1. Tämä tuli niin tarpeeseen, kiitos! Ehdottomasti paras neuvo tähän tilanteeseen! Olen tiennyt että tämä olisi minulle hyväksi, mutta en siitä huolimatta ole kyennyt sitä noudattamaan. Mutta tästä se lähtee!

  Amanda

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja tsemppiä <3 Uutisointi on edelleenkin hurjaa mutta toivottavasti itsesuojevinkeistä on ollut sinullekin apua!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Hyvää kesälomaa koululaisille!