Pitäisikö koulut avata kahdeksi viikoksi?

Suomessa koulut ovat olleet maaliskuun puolesta välistä pääasiassa kiinni. Lähiopetusta on saanut tietyin ehdoin, mutta suurin osa eri ikäisten opetuksesta on tapahtunut etäopetuksena. Ensi viikolla hallituksen olisi tarkoitus päättää, pidetäänkö koulut koko loppu kevään ajan kiinni eli oppilaat pysyy etäopetuksessa vai palaavatko lapset takaisin kouluun lähiopetukseen vielä ennen kesälomia.

Pitäisikö koulut avata vielä tänä keväänä kahdeksi viikoksi?


Koronavirusepidemia laittoi koko Suomen tekemään ihan hillittömän digiloikan eteenpäin tänä keväänä. Yksi isoin mullistus oli se, kun eri ikäiset koululaiset aloittivat etäopiskelun. Pakka meni ihan sekaisin niin opettajilla kuin perheilläkin. Yhtäkkiä piti saada tietoa uppoamaan etänä olevien oppilaiden päähän ja vanhemmat koittivat jonglöörata etätöiden ja etäopiskelun tehosekoittimessa, puhumattakaan niistä vanhemmista jotka eivät voineet jäädä kotiin etätöihin: siivoajan moppi kun ei yllä kotiovelta tehtaan nurkkaan eikä kampaajan saksien terät ole niin pitkät, että voisi sohvannurkasta saksia asiakkaiden kaksihaaraisia. Kotiinkuljetus ei myöskään kaikissa palveluissa ole vaihtoehto. Koska korona.

Hallituksen määräämä etäopetus jatkuu näillä näkymin ainakin 13.5.2020 saakka. Osa ihmisistä on sitä mieltä, että koulut pitäisi avata mahdollisimman pian ja loput ovat sitä mieltä, että lasten ei tulisi missään nimessä palata enää kouluun tänä keväänä. Minä tarkastelen asiaa kahden ala-asteikäisen lapsen vanhemman näkökulmasta.

Minusta lasten tulisi pysyä etäopetuksessa kesälomaan saakka.

Minä asun Helsingissä, jossa on ylivoimaisesti eniten koronavirustartuntoja. Asun vielä lisäksi Helsingissä sellaisella alueella, jossa tartuntoja on runsaammin kuin muualla. Olen varma, että koronavirustartunnat leviäisivät nopeasti lasten ja kouluhenkilökunnan keskuudessa. Ja vaikka lapset sairastavatkin sen lieväoireisena, pitää muistaa, että monissa kodeissa on riskiryhmiin kuuluvia sisaruksia ja vanhempia. Jos saisin valita, valitsen että lapseni eivät sairasta koronaa. Eihän se ole valintakysymys, haluatko sairastua vai et, mutta siksi teenkin parhaani, että he eivät saisi tartuntaa. Siksi minä en haluaisi, että he palaisivat takaisin koulun penkille. (Toki tähän liittyy myös pettymys, siitä voin kertoa toisella kertaa lisää.)

Muutenkin loppukeväästä koulussa on perinteisesti alettu keventää opetusta ja alettu valmistautua lähinnä kesälomaan: kannettu satojatuhansia askarteluja kotiin muovikassitolkulla, tehty retkiä, pidetty karkki- ja sipsuhuuruisia nyyttäreitä ja leffapäiviä. Uskon vahvasti, että tänä keväänä pärjätään kyllä ilman noitakin. Enkä jaksa uskoa, että lapset jaksaisivat pinnistellä illatiivien ja essiivien kiehtovassa maailmassa vielä päivää ennen kesäloman koittoa. Voinhan olla toki väärässäkin, mutta... ;)

Tiedän, että monissa perheissä asiat on huonosti. Kotona voi olla arvaamattomasti käyttäytyvä päihteiden väärinkäyttäjä, tai siellä voi olla tosi tulehtuneet välit tai vanhemmat on yksinkertaisesti ihan loppu. Surullista mutta totta: joillekin lapsille koulu on ainoa henkireikä jossa voi vähän hengähtää. Mutta en usko, että kahden viikon kouluun paluu tekee kenellekään ihmeitä: edessä on kuitenkin 10 pitkää viikkoa kesälomaa. Näitä perheitä ei kuitenkaan saa unohtaa tai ohittaa! Avun tarpeessa olevat perheet pitäisi saada avun piiriin mahdollisimman pian. Tässä kohtaa osoitan sormella päättäjiin: perhetyö ja lastensuojelu tarvitsee lisää rahaa. Se on pidemmän aikavälin satsaus, joka kantaa takuuvarmasti hedelmää - ei ensi vuonna, eikä seuraavana mutta pitkällä tähtäimellä. Perheiden hyvinvointi on mittaamattoman arvokas asia.


**

Mitä sinä ajattelet,
pitäisikö koulut avata kahdeksi viikoksi?


Sari


Kommentit

 1. Todella hyvä postaus! Minä pyörittelen päässäni näitä ihan samoja asioita. Vaikka meidän perheessä lapset saavat ruuat, arki on normaalia jne. Ei ole itsestäänselvyys että se kaikissa perheissä näin olisi. Minua huolettaa myös ne lapset joilla kotiolot eivät ole hyvät. Mutta samalla huolettaa että mitä käy jos koulut aukeavatkin... tuskin siellä viimeisiä viikkoja kuitenkaan opiskellaan niin tiiviisti että se olisi opiskelun kannalta katsottuna tarpeellista. Sosiaalisten suhteiden ja joidenkin pääsy kouluun olisi ymmärrettävää ja joillekin lapsille henkinen helpotus MUTTA...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Ah, niin tuttuja ajatuksia. Ei ole helppoja päätöksiä nämä, mutta toivottavasti päätöksen tekoon vaikuttavat instanssit tosiaan huomioivat kaikki mahdolliset näkökulmat parhaan päätöksen tekemiseksi, huh! Mielenkiinnolla jäämme seuraamaan tilannetta. Mukavaa sunnuntaita!

   Poista
 2. Toivon, ettei avata.
  Tiedostan että on perheitä, joilla on vaikeaa kotona, ja joissa lapsille olisi ehdottomasti parempi olla koulun penkillä, mutta enemmistölle lapsista - onko se välttämätöntä?
  Siirtymävaihe takaisin lähiopetukseen, toukokuun kitulias muutenkin pakottamalla keksitty kevätohjelma ja toisessa vaakakupissa varsin todennäköinen sairastavuuden lisääntyminen...?

  Kuten kirjoititkin, lapset eivät sairasta - mutta entä nuoret?
  Entä perheet?
  Maksaako pari kouluviikkoa meille uuden pitkän karanteenin?
  Miten pitkän?
  Miten siitä selvitään?

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Antaisitko sinä nuoresi ottaa HPV-rokotteen?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?