Puutarhan salaisuus - iloa ja onnea puutarhasta

*Kirja saatu, kiitos Hillevi

Tiedätkö sen tunteen, kun ensimmäistä kertaa keväällä saa upottaa sormet tummaan, kostean pehmeään multaan? Se aika vuodesta on taas täällä! Puutarhurointi on lähes terapeuttinen kokemus - tosin sitä se on kyllä läpi vuoden! Siinä siemeniä multaan painellessa tai taimea maahan istuttaessa ei vaan voi hosua eikä hötkyillä. Samalla kun multa rapisee, työasiat unohtuu mielestä. On helppoa olla siinä hetkessä läsnä, koska täytyy varoen laitella kasvin hentoiset juuret pehmoiseen multaan. Ja sitten juurten huolellinen peittely ja ensikastelu. Terapeuttista, rauhoittavaa, palkitsevaa, ihanaa!


Ensimmäinen kertani tomaattitarhurina
Minä olen innostunut pienimuotoisesta hyötykasvien kasvatuksesta jokunen vuosi sitten. Ensimmäiseksi kasvattelin kerrostalon alimmassa kerroksessa pienellä huoneistopihallamme tomaatin taimia. Niiden varret kasvoivat varmaan pari metrisiksi eikä niistä saatu satoa ollenkaan. Vasta sen jälkeen sain kuulla, että niin ne kukkaset tarvitsee pölytystä! Aijaa, oho! No eipä tullut aloittelevalla tarhurilla sekään mieleen, mutta siitä se oppiminen alkoi. Ja sen jälkeen meillä onkin kasvateltu kaikenlaista, vähän riippuen käytettävissä olevasta ajasta ja omasta innokkuudesta. Enkä ota mitään paineita, jos en jaksa kasvattaa mitään. Nyt kun lapset ovat jo vähän isompia, puutarhurointikin on helpompaa, kun vapaata aikaa on enemmän ja apukäsiä löytyy aina! (Tai no, rahalla saa ja hevosella pääsee ;))

Edelleen haaveilemme omasta viljelyspalstasta, ehkäpä joku kesä me saammekin sellaisen ja saattaa olla, että silloin tämä homma lähtee ihan lapasesta ;) Voi olla, että tulevia kasvatuksia on jo maalailtu mielessämme viime kesästä saakka ja vauhti senkun kiihtyy. Mutta oman palstan saamiseen saakka puutarhuroimme pihallamme.


Somesta löytyy parhaat puutarhurointivinkit sekä kamuja
Some on siitä kiva paikka, että tällaiset keltanokat saa sieltä apua kaikenlaisiin pulmiin ja sen lisäksi sieltä voi löytyä ihania kamuja, kuten esimerkiksi minä olen löytänyt, Hillevin.


Hillevi kirjoittaa ihanaa Maatiaiskanasen Elämää-nimistä blogia. Hän on ihanan positiivinen perheenäiti ja todella taitava puutarhuri. Hän kasvattaa mm. erilaisia tomaatteja, hortensioita ja kanojakin. Eli oikea puutarhanhoidon monitaituri! Tänä vuonna häneltä on ilmestynyt ensimmäinen puutarhurointikirja nimeltä...

Puutarhan salaisuus - iloa ja onnea puutarhasta


Puutarhan salaisuus on matka puutarhan hoidon ihmeelliseen maailmaan. Kirja on täynnä kauniita kuvia Hillevin upeasta puutarhasta. Kirja ei kuitenkaan noudata täysin perinteistä puutarhuroinnin opasta sikäli, että tässä kirjassa on huomioitu puutarhojen monimuotoisuus! Jollain on kasvimaata silmän kantamattomiin, toisella se voi loppua siihen ikkunalaudan päätyyn. Tämä kirja antaa vinkit viljelyyn jokaiselle tarhurille. Kirja tarjoaa mielenkiintoista lajitietoutta pitkän linjan puutarhureille ja toisaalta selkeät ohjeet aloitteleville puutarhureille. Kirjassa on tuotu hienosti esille myös se, miten kokonaisvaltainen kokemus puutarha parhaimmillaan voi olla, ihanine aistikokemuksineen.


Ruukkuviljelykin onnistuu varmasti, jos sinulla on vähän tilaa, ruukkuja, multaa, siemeniä tai taimia ja iloinen asenne! Kuten kuvasta näkyy, lattia/maapinta-alaa ei juurikaan tarvita, kun tomaatti venyttää itsensä korkeuksiin.


Ja vaikka kirjassa on ihania hyötypuutarhaohjeita, sieltä löytyy myös parhaat vinkit kesäkukkien valintaan ja kasvattamiseen. Minä olen ensimmäistä kertaa pääsemässä vaikuttamaan siihen millaisia kasveja meille tulee taloyhtiön pihalle kesäämme koristamaan ja olenkin tutkiskellut kirjaa tarkoin silmin: haluamme värikkäitä, helppohoitoisia ja kestäviä kukkia mutta mielellään niin, että jos naapureiden naperoiden pienet sormet pääsevät tarraamaan kukkiin, ei nahka palaisi heti karrelle. Alunperin olimme aikeissa laittaa taloyhtiön pihalle syötävän hyötypuutarhan, mutta koronamokoman laittaessa pari muuttujaa peliin, päädyimme valitsemaan vain silmillä syötäviä kukkia. Kesäkukat on pieni asia mutta lisäävät asukkaiden viihtyvyyttä merkittävästi!Minä haluan vielä tässä lopuksi onnitella Hilleviä hienosta kirjasta! Minä ihailen kirjailijoita niin paljon. Kirjan kirjoittaminen vaatii varmasti paljon aikaa, villiä inspiraatiota ja lujaa tahtoa. Niin ja varmaan jonkin sortin hulluutta siinä matkan varrella! :D Mutta niin vaan lopuksi luja työnteko palkitaan, kun saa käsiinsä itse tehdyn, uunituoreen kirjan. Ihan mahtava juttu! Onnea Hillevi! Olet kyllä sellainen moniosaaja: mihin tahansa ryhdytkin, loistat kuin tähti! Hyvä sinä!Nyt myös sinun on mahdollista hankkia tämä hyödyllinen, kaunis ja ajaton puutarhurointikirja! Lue lisää Hillevin sivulta ja pistä tilaukseen. Tämä on myös oiva lahja esimerkiksi äitienpäiväksi!


Kuvissani onkin vilahdellut minttuni, joka kasvaa jo ihan innoissaan. Kirjassa muuten neuvottiin, että minttu saattaa kasvaa aika vallattomasti - onkin hyvä idea kasvattaa sitä esimerkiksi ruukussa! Tuore minttu on meidän kotieläintarhankin suosikki, siitä on kiva napsia tuoreita lehtiä omaankin päiväteehen tai vaikkapa salaattiin - no yksi pirpana laittoi sitä myös pitsansa päälle ja hyvin maistui. Helppohoitoinen ja ah niin tuuhoisa yrtti! Suosittelen kotipuutarhureille tai vaikkapa ensimmäiseksi kasvattelukokeiluksi!

No mitäs muuta meidän puutarhaan? Tänä vuonna me ajattelimme kokeilla ensimmäistä kertaa kasvusäkkejä. Katsotaan kesämmällä mikä on lopputulos: päädyttiinkö säkkeihin, ruukkuihin vai mitä olemmekaan puuhastelleet. Mutta toiveissa joka tapauksessa olisi taas jälleen kerran saada maistuva tomaattisato ja siihen kylkeen omat yrtit!

Puutarhurointi-iloa teille toivottaen,
SariKommentit

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Hyvää kesälomaa koululaisille!