Juuri kun ihmiset on peloteltu koronalla kuoliaaksi, avataan koulut

Hallituksen päätöksellä lapset palaavat takaisin kouluun lähiopetukseen 14.5.2020. Samalla etäopetus päättyy. Todettuja koronatartuntoja Suomessa on yli 6000. Yhdessä kaupungissa tartuntoja on todettu ylivoimaisesti eniten: Helsingissä, yli 2200 tartuntaa. Onko lasten kouluun palaaminen turvallista vai umpihullua?


Olen kysellyt sekä täällä blogissa, että Instagramin puolella, että meinaattekos pistää lapset kouluun 14.5. kun koulujen ovet aukeaa? Osa aikoo, osa ei. Itse olin koulujen ovien avaamista vastaan. Ensin meidät on peloteltu melkein kuoliaaksi koronan vaaroista: satoja suomalaisia on kuollut, kymmeniä suomalaisia on joutunut tehohoitoon ja taudin uutta tulemista odotellaan pelonsekaisin tuntein. Nyt hallitus päätti pistää pystyyn jäätävän ihmiskokeen: katsotaan miten moni kuolee, kun pistetään kaikki pienet lapset päiväkotiin ja kouluun. Ymmärrettävästi pientä kapinahenkeä on vanhempien keskuudessa ilmennyt.

Koronavirusepidemia pitää ottaa vakavasti - kyse on yhteiskuntaa lamauttavasta viruksesta, joka vaarantaa myös ihmishenkiä. Mutta jotenkin meidän pitäisi saada yhteiskunta pelaamaan siitä huolimatta. Kiitos hallitukselle, että ne miettii tätä eikä minun tarvitse ;)

Minä vastustin koulujen avaamista - ihan vaan koska asumme Helsingissä, jossa todettuja tartuntoja on ylivoimaisesti eniten. Jos Helsingissä olisi tartuntoja alle 100, ei koulujen avaaminen olisi aiheuttanut minussa minkäänlaista tunnemyrskyä ja päätös olisi ollut selvä: ei muuta kun kouluun vaan.

Koko maassa todettuja koronavirustartuntoja on yli 6000 - mutta siihen lukuun ei tietenkään sisälly kaikki, koska kaikkia sairastuneita ei ole testattu. Mutta se pitää muistaa, että iso osa koronaviruksen sairastaneista on jo parantunut.

Vaikka koulujen avaaminen tuntuukin ihmiskokeelta - sitä se ei ole. Yhteiskunnan täytyy pikkuhiljaa alkaa palailemaan normaaliin arkeen ja jostainhan se on aloitettava. Monilla paikkakunnilla koronavirustartuntoja on niin vähäinen määrä, että lasten on todennäköisesti ihan turvallista palata kouluun. Helsingissä on kaupunginosia, joissa lasten kouluun paluu on minusta kyseenalaista.

Hallitus on voinut alkaa purkaa koronarajoitteita näin nopeassa aikataulussa siksi, kun suomalaiset ovat noudattaneet rajoituksia esimerkillisen hyvin ja koronavirusepidemian leviäminen on saatu hidastumaan. Vaikka uusia koronatartuntoja havaitaan Suomessa satoja viikoittain, voisi tilasto yhtä hyvin olla vaikka 2000 uutta tartuntaa viikossa ja meillä voisi kuolleita olla nyt yhtä paljon kuin on parantuneita. Joten suunta on hyvä. Kuten pääministeri heti koronahässäkän alkuun totesikin: me selviämme tästä.

Päästätkö lapsesi kouluun (tai päiväkotiin) 14.5. alkaen - on vain ja ainoastaan sinun ja perheesi oma päätös. Päätökseen voi vaikuttaa riskiryhmiin kuuluminen, työtilanne, henkinen jaksaminen tai jokin muu asia. Kuten sanoin, monissa kaupungeissa on todennäköisesti turvallista päästää lapset kouluun. Ja joissain paikoissa ei ehkä ole. Se on fakta, että koronavirusepidemia ei lopu tämän kevään aikana ja uusia tartuntoja ilmenee, avattiinpa koulut tai sitten ei. Hallitus on tehnyt koulujen avaamispäätöksen asiantuntijoita kuunnellen.

Koulusta ei saa olla pois ilman lupaa - vaikka miten korona ahdistaisi. Vaikka kyse on enää kahdesta viimeisestä kouluviikosta joiden aikana ei tehdä muuta kuin hinkataan käsiä käsidesillä, yritetään pitää lapsia turvavälien päässä toisistaan ja retkeillään niin että lenkkareiden pohjat kuluu puhki, pitää poissaoloon pyytää prosessin mukainen lupa. Luvaton poissaolo antaa koululle hätäsignaalin: onko lapsella tai perheellä kaikki hyvin? Poissaololupaa tulee hakea annettujen ohjeiden mukaisesti eikä hakuprosessi ole niin kankea miltä se kuulostaa.

Kouluun ei saa mennä sairaana - se surullisen kuuluisa "pikkunuha" on nyt juurikin se syy jäädä kotiin sairastamaan. Tällä hetkellä meneillään on allergista nuhaa, nuhaa, influenssaa, koronavirusta ja varmasti monta muutakin samankaltaista tautia eikä tavallinen kaduntallaaja voi välttämättä tietää mitä mikäkin pärskintä on. Jos olet sairas, pysy kotona.

Kiitos kaikille viesteistä - olen saanut monenlaista palautetta koskien tätä kouluihin palaamista. Myös minun mielenterveyttäni on epäilty: kiitos siitä, ei täällä mitään hätää. Minä en itseasiassa tiedä kumpi on kahelimpi: minä joka pyöritän sujuvasti samaan aikaan etätöitä, etäkoulua ja normaalia lapsiperhearkea vai se, joka aikoo tosissaan ihan poksauttaa skumppapullon huomenna, kun koulujen ovet aukeaa ja lapset vihdoin palaa kouluun ja saa päivisin olla rauhassa? (Nyt en puhu niistä henkisesti loppu olevista vanhemmista tai lapsista/nuorista) Meillä kaikilla on omat syymme eikä tämä ole kilpailu. Siitä olen hurjan ylpeä: jokainen vanhempi on joutunut korona-asiaa omalla kohdallaan miettimään hyvinkin tarkasti ja on pyrkinyt tekemään parhaan mahdollisen ratkaisun omaa lastansa ajatellen. Eikä siinä vielä kaikki! Kuinka moni onkaan ollut huolissaan myös muista lapsista, yli perherajojen! Vaikka toivonkin, että koronahärdelli loppuisi mahdollisimman pian (tiedän, ettei ole mahdollista vielä moneen kuukauteen), niin toivon että tämä yhteishenki ja välittäminen muista ihmisistä jatkuisi.

Tsemppiä kaikille arkeen paluuseen! Kommenttiboksiin saa vieläkin kertoa, onko lapset menossa kouluun vai jäämässä kotiin loppukevääksi. Kommentin saa jättää myös anonyyminä.

Järjettömän isot tsempit myös koulujen ja varhaiskasvatuksen työntekijöille! Ei sanat riitä kertomaan mitä teille toivon. No voimia ainakin tämän kaiken uuden edessä, tsemppiä kekseliäisiin turvallisuusvirityksiin ja jaksamista kun kaikki palaute tietysti tästä kaikesta valuu teille. Muistakaa, että te teette arvokasta työtä. Nähtiinhän se jo: kun varhaiskasvatus ja koulut on liki kokonaan kiinni, yhteiskunnan yksi jalka alkoi nilkuttaa tosi pahasti. Kiitos teille, teette upeaa duunia!

Sari
#kaikkijärjestyy
Kommentit

  1. Näinpä. Jokainen perhe tekee kuten parhaaksi katsoo omassa perhetilanteessaan. Jos haluat niin käy kurkkaamassa minun tämän päiväinen postaus asiasta, siinä minä myös pohdintojani vähän Kertoilen kuinka teemme koulujen suhteen ja miksi.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Antaisitko sinä nuoresi ottaa HPV-rokotteen?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?