Koulut avataan 14.5.2020: päästätkö lapsesi kouluun?

Hallitus päätti 29.4.2020 purkaa perusopetuksen rajoitteet. Tämä tarkoittaa sitä, että koulut avataan 14.5.2020 ja samalla etäopetus päättyy siihen. Mutta minua kiinnostaakin, että aiotko sinä päästää lapsesi kouluun?


Itse en olisi halunnut, että koulut avattaisiin tänä keväänä. Etäkoulu sujuu meillä tosi hyvin. Huomaan, kun 20 lasta ei ole häsläämässä ympärillä, minun lapset on saaneet keskittyä rauhassa opiskeluun. Uudet asiat on opeteltu yhdessä (kiitos mummolle ja papalle etäavusta) ja läksyt on hoituneet tosi hyvin. Kuitenkin on kyse enää kahdesta viikosta, jolloin varsinaista opetusta ei koulussa enää ole, kun todistukset on jo tehty ja lapsilla on ajatukset ihan puhtaasti kesälomassa, niin kyllähän se kevätlukukauden häntä olisi etänäkin hoitunut. Siinä kohtaa, kun kuulin opetusministerin sanovan, että koulujen avaaminen ei ole "mielipidekysymys", tiesin, että koulut tullaan avaamaan.

Koulut avataan 14.5.2020 alkaen ja etäopetus päättyy silloin.

Koulujen avaamiseen liittyy monenlaisia haasteita. Lasten pitäisi pitää fyysistä väliä toisiinsa, pestä käsiä ja pysytellä yhtenä ryhmänä. Koulujen tilat on ahtaat, lisätiloja ei voida taikoa mistään ja opettajien pitäisi keskittyä opettamaan muutakin kuin koronaneuvontaa tai toimia sosiaalityöntekijöinä. On ehdoteltu että lapset olisivat koulussa porrastetusti ja se tietäisi muutenkin täystyöllistetyille opettajille superpitkiä työpäiviä aamu- ja iltavuoroissa. Opettajat ja vanhemmat odottavat kuumeisesti tarkempia ohjeita miten käytännön järjestelyistä tullaan selviämään.

Toisaalta koronavirusrajotteita täytyy alkaa jossain kohtaa purkaa. Etenkin nuorilla pää on kovilla, kun ei voi tavata kavereita. Monet vanhemmat eivät vaan pysty tehdä etätöitä, kun lapset häseltää kotona. Joidenkin henkinen jaksaminen on nyt heikossa kunnossa. Koronavirusrajoitteet on Suomelle taloudellisesti kestämätön tilanne ja pitäisi pystyä palaamaan normaaliin mahdollisimman pian.

Kokeileeko hallitus tahallisesti, millä tavalla koronavirus lähtee leviämään lasten ja kouluhenkilökunnan (sekä toki varhaiskasvatuksen) toimesta? Vai onko tässä aidosti kyse lasten perusoikeuksista?

Olipa niin tai näin, mitä teet:
aiotko sinä päästää lapsesi kouluun loppukevääksi?

Sari


Kommentit

 1. Teillä etäopetus on sujunut, kaikilla ei. Ja kyse on lasten perusoikeuksista. Osa lapsista on joutunut koulujen sulun aikana täysin yhteiskunnan ulottumattomiin.

  Välillä kun lukee blogiasi, ihmettelee millaisess kuplassa elät. Suosittelisin esim. Helsingin lastensuojeluun tutustumista mikä voisi olla silmiä avaava kokemus.

  Tällä hetkellä huolestuttaa erinäisten henkilöiden avautuminen eri medioissa tästä aiheesta. Päästätkö lapsesi kouluun? Todennäköistä on, että ihmiset, jotka ovat muutenkin lainkuuliaisia ja noudattavat sääntöjä, lähettävät lapsensa kouluun silloin kun niin sanotaan. Sen sijaan ne onnettomat tapaukset, joiden lapset todellakin pitäisi tavoittaa, pitävät lapsensa kotona pääteltyään nettiartikkeleista, että se on ok vaihtoehto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Avaisitko tätä asiaa hieman lisää: "Suosittelisin esim. Helsingin lastensuojeluun tutustumista mikä voisi olla silmiä avaava kokemus."? Millä tavalla voisin tutustua ja millaisiin asioihin haluaisit että perehtyisin?

   Poista
 2. Koulunkäynti on lasten perusoikeus, mutta ei millaisissa olosuhteissa tahansa. Olen samaa mieltä siitä, että kahden viikon takia ei ole järkevää kouluja avata. Eri tilanne olisi ollut, jos nyt olisi vaikkapa maaliskuu ja kuukausitolkulla vielä lukukautta edessä. Viimeiset kaksi viikkoa tulevat olemaan aika hässäkkää koulussa, herkät oppilaat saattavat päin vastoin stressaantua ja huolestua koulun uudesta todellisuudesta. Ongelmaperheiden lapset, joiden hyvinvoinnista huoli oli isossa roolissa koulujen avauksesta päätettäessä, eivät välttämättä saa mitään järkevää apua ongelmiinsa, kun opettajilla ei ole aikaa muuhun kuin etäisyyksistä ja kädenpesuista huolehtimiseen. Olisiko ollut jopa fiksumpaa kohdentaa apu juuri näihin oppilaisiin, joihin opettaja ei ole saanut konktaktia tai joiden tilanteesta on huoli, esimerkiksi järjestämällä opettaja-oppilas -tapaamisia arviointikeskustelutapaamisten tyyliin?

  Ongelmaperheiden tilanteen kärjistyminen on tietenkin kauhea asia, mutta edelliseen kommenttiin huomautuksena en usko, että blogin kirjoittaja ei olisi tietoinen näistä ongelmista tai varsinkaan tunteeton niiden edessä. Jokainen elämme omassa "kuplassamme" eli katsomme asioita ja muodostamme mielipiteitä omasta tilanteestamme käsin, sille vaan ei voi mitään ja niin toisaalta on luonnollistakin, mutta siitä voi pitää huolen, että aina löytää ymmärrystä ja myötätuntoa toisten näkökulmia ja tilanteita kohtaan. Eikä esimerkiksi syytellä toisia ikävään sävyyn kuplassaeläjäksi.

  On tosiaan mielenkiintoista nähdä, mitä ohjeistuksia hallitukselta tulee koulun avaamiseen liittyvien käytännön järjestelyjen suhteen. En usko että lasta voi noin vain päättää pitää kotona, vaan ymmärtääkseni poissololupa tulee normaalin käytännön mukaan hakea. Jos on riskiryhmää niin lupa varmaan on taattu, mutta ellei ole riskiryhmää niin riittääkö pelkkä huoli tai pelko tartunnasta syyksi, tuskin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Tämän haluaisin nostaa pinnalle: "Olisiko ollut jopa fiksumpaa kohdentaa apu juuri näihin oppilaisiin, joihin opettaja ei ole saanut konktaktia tai joiden tilanteesta on huoli, esimerkiksi järjestämällä opettaja-oppilas -tapaamisia arviointikeskustelutapaamisten tyyliin?" Tämä on minusta hyvä pointti, joka jäi koronahässäkässä ilmeisesti aivan liian vähälle huomiolle. En kuitenkaan heristä syyttäävää sormeani (ainakaan) opettajien suuntaan (jotka varmaan pyörtyvät nykyisen taakkansa alle ilman ylimääräisiä haasteita). Kukapa päättäjistä ottaisi tästä kopin, juurikin sen yhdessä-teeman mukaisesti?

   Seuraamme mielenkiinnolla käytännönohjeiden saamista!

   Poista
 3. Mites nämä ongelmaperheet, joihin toimet pitäisi kohdistaa, valittaisiin? Kaikki kenellä alle seiskan keskiarvo kouluun? Jompi kumpi tai toinen vanhemmista työtön niin kouluun? Vanhemmilla rikosrekisteri, lapset kouluun? Ulkomaalaiset, kouluun? Mielenterveysongelmia ollut joskus, kouluun? Yksinhuoltajaperheiden lapset, kouluun? Nuorten vanhempien lapset, kouluun? Tämäpä ei suinkaan lisäisi lasten leimaantumista.

  Yhden luokanvalvojan niskoille ei valintaa voisi kaataa, tappouhkauksia tulee jo ilmankin. Tämä ratkaisu mikä on tehty, on demokraattisin ja epäsyrjivin ja tällä varmistetaan, että koulut tavoittavat lapset.

  Osa huonossa tilanteessa olevista lapsista on myöskin saattanut toimittaa tehtävät ja etätyön näkökulmasta asiat näyttävät hyviltä. Mutta samaan aikaan voi olla taustalla vaikka mitä.

  Itse etätyössä kun soittaa ihmisille, huomaa, että usea keski-iän ylittänyt mies jo kahden maissa iltapäivällä puhuu sönköttäen ja sähköposteissa käytetty kieli muuttuu lennokkaammaksi mitä pidemmälle päivä ehtii. Kuinkakohan monella näistä menestyvistä asiantuntijoista tms. on myös lapsia kotona?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dear anonyymi, nyt taisi vähän lähteä laukalle! ;) Ei haittaa! Työttömyys, seiskan keskiarvo, etninen tausta tai rikosrekisteri ei tee perheestä ongelmaperhettä eikä perhe välttämättä ole minkäänlaisen tuen tarpeessa. Huomaan, että olet aidosti kiinnostunut tilanteesta ja kannat huolta lasten tulevaisuudesta. Se on hieno juttu. Toivon, että pystyt ideoimaan asiaa eteenpäin: miten tuen tarpeessa olevat lapset saadaan sopivalla tavalla "haaviin" ja miten koulun ja lastensuojelun resurssit saadaan riittämään näiden tulevien veronmaksajien tulevaisuuden suojaamiseksi? Olet hyvällä asialla, hyvä sinä!

   Poista
 4. Tämä on todella hyvä kysymys: päästäänkö lapset kouluun vai ei🤔 tätä täällä kuumeisesti miehen kanssa pohdimme. Onko näin että tartuntoja tarvitaan lisää ja siksi koulut avataan? Onko niin että viruksesta tarvitaan lisätietoa ja siksi koulut avataan? Onko tämä turvallista... vaikean pohdinnan edessä monet me vanhemmat!

  Kiitos hyvästä tekstistä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Olet asian ytimessä, varmasti monessa perheessä mietitään juuri nyt, mikä olisi turvallisin vaihtoehto. Hallitus on varmasti tehnyt päätöksensä kuunnellen asiantuntijoita, mutta jos jotain ikävää sattuu, kuka kantaa vastuun? Tsemppiä pähkäilyyn! Koitetaan kaikki tehdä paras mahdollinen päätös omien koululaistemme suhteen!

   Poista
 5. Moi! Meillä ei ole ketään riskiryhmäläistä perheessä, mutta meidän päätös on, että lapset pysyvät kotona loppu lukuvuodenkin. Varmasti elokuussa ollaan jo viisaampia taudin suhteen. Poissaolot on jo rehtori ja eskarin johtaja myöntäneet. Tsemppiä teidän pähkäilyyn ja mukavaa kesän odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja olet tehnyt varmasti hyvä päätöksen <3

   Poista
 6. Minulla ei ole enää pieniä lapsia, mutta olen huolissaan niistä perheistä joilla on ala-aste ikäiset koululaiset, oikeastaan oppilaathan ovat vain 10 päivää koulussa, kun torstai siinä välissä on pyhäpäivä, voi olla että on vanhempia jotka haluaa noin lyhyeksi aikaa vielä lapset kouluun, esimerkiksi yks syy on tää: ruoka koulusta, täällä kaupungissa oppilaitten pitäisi hakea ruoka koulusta, luulen että ei monikaan hakenut, kun kouluruoka voi olla ainut lämminruoka minkä lapsi saa koulusta joittenkin kohdalla. Esim. Lieksan pienessä kaupungissa jaettiin jokaiselle oppilaalle 40 eur. lahjakortti ruuan ostoa varten, perheessä jossa on 3 lasta alakoulussa, on se 120eur. iso raha, ja apu myös jos vanhemmat on työttömiä. Ikävä opettajienkin kohdalla kun he joutuvat nyt järkkäämään tuntipaikat johonkin nurkaan, jos tilojakaan ei paljoa ole, aika nahdottomuus pitää 10 hkl.n ryhmiä välitunnilla, jos oppilaita isoissa kouluissa on 1-300 oppilasta. Sanoisin että kyllä hallituksella on nyt kokeilu viruksen suhteen, mutta sit on myöhäistä kun ovet on avattu, ja kun ovat kuuluttaneet että "terveys edellä mennään", itse kun olen katsellut tilastoa, niin hesassahan on koko suomen suurimmat lukemat, eikä leviäminen ole pysähtynyt.
  Joku viisaimmista ihmisistä sanoi tässä että "ei lapset tartuta". Aikoinaan kun nuorimmaiseni aloitti päiväkodin, niin heti alkoi flunssa virus tartuntojen kierre, sama se on koululaistenkin kohdalla.
  Omasta mielestäni siis pitäisin koululaiset tuon loput 10 päivää kotona.
  Aurinkoista kevättä kaikille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, hyvää pohdintaa! Olet aivan oikeassa: kouluissa tämä aiheuttaa melkoista hässäkkää ja esimerkiksi Helsingissä on ihan valtavat tartuntalukemat. Sinulla oli paljon viisaita ja myötätuntoisia ajatuksia, kiitos niistä <3

   Poista
 7. Aikamoista hysteriaa. Oikeastikko ihmiset kokee, että hallitus pitää lapsia koekaniineina. Ei. Vaan alunperinkin rajoitusten pointtina oli saada hillittyä tautipiikkiä ja niin saatiin. Suomessa on erittäin hyvä tilanne tällä hetkellä. Eihän tautia ole missään vaiheessa ollut tarkoitus estää tulemasta tai saada poistettua. Sehän on ihan mahdottomuus siihen saakka kun rokotus tulee. Ovatko ihmiset sitä mieltä, että elämän pitää olla pysäytettynä lähivuodet kunnes Suomessa ei ole yhtään tauti tapausta? Mites sitten kun elämä palaa normaaliksi? Vai pitäisikö Suomessa olla nyt pelkästään kotikoulua loppuelämä koska tautihan jää todennäköisesti pyörimään pallolle. hohoijaa.

  Hyvä että päättivät avata koulut, olisi pitänyt jo aikaisemmin. Suomessa on liikaa rajoitettu joten toisen aallon tullessa saadaan taas kökkiä kotosalla tarpeeksi ja mammat sekä isukit hoivata lapsensa koulun käynnin itse. Lapseni vien hyvillä mielin päiväkotiin 14pv!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Olen eri mieltä kanssasi. Suomen kokonaistilanne ei ole hyvä, mutta yksittäisten kaupunkin tilanne voi olla hyvä - jopa loistava. Hieno juttu että voit viedä lapsesi kouluun! Eikö niitä koulupäiviä kerry kuitenkin vain 12? (Koulut alkaa to, seuraavalla viikolla helatorstai ja Hesoissa ainakin koulun päättärit lauantaina? Voihan olla että laskin väärin)

   Poista
 8. Kyllä meillä kouluun menevät. Ja onneksi täällä Vaasassa ei vielä ihan mahdottomasti ole koronaa kun vertaa pk-seutuun. Meillä ei olla riskiryhmässäkään. Toki vähän hirvittää! Meille kun kaikki pöpöt koulusta aina tulee ja perus flunssassakin kuopuksella kuume 40c. Vaikeita juttuja! Mutta tosiaan syksyllähän tämä ongelma olisi taas edessä..plääh mikä tauti! Ärsyttää!

  Lapset meillä ihan ok tykkää kotikoulusta. 8-luokkalainen kyllä sanoo että haluaa nähdä kavereita. 6-luokkalainen ehkä tykkää ku saa nukkua tappiin asti ja tehdä hommia omaan tahtiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Nimenomaan, vaikeita juttuja. Juuri tätä olisin toivonut, että koulujen avaamisessa tarkasteltaisiin alueellista tarvetta. Vaasassa todettuja tartuntoja tämän päivän tietojen mukaan 39, Helsingissä sama luku 2199. Toki Helsingin asukaslukukin on isompi, mutta kyllähän tuo luku mietityttää. Jos asuisin kunnassa jossa alle 50 tartuntaa, olisi päätökseni helppo, lapset ilman muuta kouluun, mutta. Mutta mutta. Vaikeita päätöksiä kertakaikkiaan. Tiedän myös juuri tuon, kun lapset tuo pienimmätkin nuhat kotiin, mutta uskon että vanhempia, koulun henksua jne on ohjeistettu nyt niin tarkasti, että siellä teilläpäin on ihan turvallista mennä kouluun ja suorittaa kevätlukukausi loppuun.

   Poista
 9. Todellakin henkinen jaksaminen lopussa tän etäkoulun takia ja kun esiteinillä ei mitään motivaatiota koulutehtäviä tehdä😑. Välillä on taistelua koko päivän et alkaa tekemään.
  Hyvä et alkaa. Täällä kaupungissa 8 tartuntaa ja ne edelliset 7( mitä on ollu jo kauan) on varmaan parantunut.
  Yhteiskunta ei vaan kestä tätä sulkua pitkään ja nythän pelkkä viikko maksaa maltaita valtiolle😳

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja sen uskon, että henkinen jaksaminen voi olla ihan loppu: tämä on ollut rankka juttu niin aikuisille kuin lapsille ja nuorillekin. Ja uskon että on alueita joissa kouluun voi palata ihan turvallisin mielin, vaikka epidemia vielä jatkuukin. Ja siinä olet ihan oikeassa, yhteiskunta ei kestä tätä sulkua pitkään, hyvä että rajoitteita voidaan alkaa nyt purkamaan! Ja siitä ei voi kuin kiittää kansaa, että on pysytty kotona, pesty käsiä, menty äärirajoilla - epidemian kulkua on saatu tavotteiden mukaisesti hidastettua! Hyvä me kaikki!

   Poista
 10. Nyt kun koulut avataan, niin ajattelin sitä että eihän lapset ehdi muuta tekemään kuin käsiä pesemään, jos kerran pitää 20 kertaa pestä, tietysti lapset halaa toisiaan kun näkevät pitkästä aikaa kavereitaan, miten mahtaa onnistua välimatkat, ja loppu päivinä tuskin opiskellaan täyttä häkää, todistuksetkin lie jo tehty, niin ei kokeitakaan taida olla, pitäisi olla pätevä syy ja lääkärin todistus ettei lapsen tarvitsisi kouluun mennä, no ei voi kuin toivoa ettei lapsi saa mitään virusta, sillä sittenhän koko perhe sairastuu. Saa nähdä miten eka päivä meni poikkeuksellisessa koulussa.Tsemppiä kaikille !

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Hyvää kesälomaa koululaisille!