Jos aikaisemmin olet voinut viedä "ihan vaan vähän kipeän" lapsen päiväkotiin, niin etpä vie enää!

Yksi kummallisimmista tempuista, jonka tiedän, on se kun ihan vaan vähän kipeälle lapselle sujautetaan aamupalalla särkylääke kitaan, että hänet voi viedä päiväkotiin tartuttamaan kaikki kaverit. Koska kaikkien niiden kielellään sieraimista roikkuvia keltavihreitä "etanoita" nuoleskelevien mukuloiden seassa on myös niitä suht koht terveitä tenavia. Mutta näinhän se on, että joillain perheillä on ollut tapana viedä vähän kipeät lapset päiväkotiin.


Päiväkotisyksy on käynnistymäisillään koronauutisten varjostamana. Kaikki tahot ovat tuntosarvet pystyssä puntaroimassa tilannetta, ettei koronatilanne Suomessa räjähtäisi uudestaan käsiin. Suomi-neito selvisi koronan ensimmäisestä aallosta ihan kohtuullisesti sängyn pohjalla kärsien, mutta eipähän heittänyt henkeään. Nyt edessä on paluu arkeen: päiväkotiin, kouluun ja töihin.

Monet eri tahot, mukaan lukien Hesari, ovat kirjoittaneet viime aikoina päiväkotien uusista tuulista: paitsi että "vaan vähän kipeää" lasta ei huolita tarhan ovista sisälle, myös kesken päivän ilmaantuva hengitystieoire tarkoittaa vanhemman tai muun nimetyn hakijan pantterin nopeaa liikehdintää päiväkodille nappulaa hakemaan kotiin.

Onnea vaan - vanhemmat!

Tilanne on kamalan ristiriitainen. Monissa työpaikoissa saat ihan palkallisesti jäädä hoitamaan äkillisesti sairastunutta, alle 10-vuotiasta lasta muutaman päivän ajaksi. Tuon ajan sekä räkä, että palkka juoksee. Joissain paikoissa lapsen hoito tapahtuu omakustannusperiaatteella, eli hoida vaan muksua vaikka viikko himassa, mutta palkkaa ei tipu. Juoksipa liksa tai ei, joissain työpaikoissa ei kotona sairasta lasta katsota hyvällä. Pakkoko juuri sinun oli niitä kersoja tehdä ja jos teitkin, niin sellaisia jotka sairastaa jatkuvasti? Siinä kohtaa on vielä hyvä vedota, että Maikun lapsethan ei koskaan ole sairaana - paitsi että on ne, ne on vaan just niitä limajojoa nenästä työntäviä kersoja, jotka on viety päiväkotiin "ihan vaan vähän sairaana".

Eli sairasta lasta ei saa viedä päiväkotiin, mutta töistä et saisi mielellään olla pois hoitamassa sairasta lasta. Avaruusteknologia tuntuu välillä helpolta kuin lasten leikki, verrattuna siihen, kun aamulla 5:37 miettii kuumeisen lapsen päätä silitellessä silmät ja aivot sikkuralla, kuka jää tänään hoitamaan pilttiä kotiin, voisikohan iltapäivän palaveriin osallistua etänä kuumeinen kersa kainalossa ja kuka sen asiakastilaisuuden kävii houstaamassa - voisikohan sen vielä perua niin ja pitikö tästä nyt olla lääkärin todistus vai ei ja ja ja...

Onhan se silti väärin viedä sairas lapsi päiväkotiin. Ei ole "ihan vaan vähän sairaita lapsia", vaan on joko sairaita tai terveitä. Tiedän, että nyt siellä alkaa jo tunikoiden rintamus liikkua nopenevaan tahtiin ja verenpainemittari sanoo kohta poks. Ei tarvitse hermostua, sanon tämän koska kokemuksella tiedän. Kuinka monta kertaa meilläkin on käynyt kylässä "ihan vaan vähän kipeitä" lapsia tai aikuisia ja seuraavaksi meidän perhe on kuukauden pois pelistä, kun kukin sairastaa peräkkäin saman taudin mutta kymmenen kertaa kovempana. Joten jos räkäjojo roikkuu nenästä, ei lapsi ole vähän vaan sairas vaan sairas. Älä tule sairastuttamaan meitä!

Olen silti tässä asiassa ihmisten puolella.

Enää ei tarvitse vedota, että jäisittepä vanhemmat sairaiden lastenne kanssa kotiin, kun tästä syksystä lähtien se on uusi normaali eikä päiväkodin ovet aukene teille. Samalla toivon työnantajilta joustoa tilanteeseen: tiedän ettei kaikilla ole mahdollisuutta loikata etätöihin, mutta toivottavasti jotain järjestelyitä on mahdollista tehdä niin, että näistä tilanteista selvitään - yhdessä.

Ja tiedän senkin, ettei se päiväkodin henksukaan helpolla pääse. On varmasti iso kynnys soittaa yskäisevälle lapselle hakija. Aikanaan kun esikoiseni oli päiväkodissa meille soiteltiin tiuhaan, että lapsella on silmätulehdus, tulkaapa hakemaan pois. Yhden kerran taisi diagnoosi osua nappiin, muuten ei ja kyllähän se kyllästytti aina kesken päivän lähteä lunastamaan kersaa kotiin, mutta ymmärrän senkin, säännöt on säännöt, päiväkodin henksu on varhaiskasvatuksen asiantuntijoita eikä lääkäreitä.

Oletko sinä vienyt joskus "ihan vaan vähän sairaan" lapsen päiväkotiin - tunnusta! :)

SariKommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Antaisitko sinä nuoresi ottaa HPV-rokotteen?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?