HPV-rokote tytöille ja pojille: kyllä vai ei?

HPV-rokote eli papilloomavirusrokote on ollut viimeisen parin vuoden aikana kuuma puheenaihe vanhempien keskuudessa. HPV-rokote tuli markkinoille n. viitisen vuotta sitten ja sitä on tarjottu ilmaiseksi viides-kuudesluokkalaisille tytöille. Kansallisen rokotusohjelman HPV-rokotukset laajenevat koskemaan myös poikia syksyllä 2020. Minun nuorelleni tuli kutsu rokotukseen vuosi sitten. Pohdin asiaa blogissa ja sen jälkeen tein päätöksen. HPV-rokote: KYLLÄ VAI EI?
 
Pixabay


HPV-rokotus ei ole läpihuutojuttu

Pohdiskelin vuosi sitten blogissa, antaisinko oman lapseni ottaa HPV-rokotteen vai en. Jutun voit lukea täältä: Antaisitko sinä nuoresi ottaa HPV-rokotteen?

Kerroin silloin miettineeni, onko HPV-rokote turvallinen ottaa, kun se on kuitenkin aika tuore juttu? Kerroin myös, miten koin koulun pesseen täysin kätensä rokotusvastuusta ja mietin, kenen käsissä päätös oikein on.

HPV-rokotus ei todellakaan ole mikään läpihuutojuttu. Sikainfluenssarokotetragedian jälkeen minusta kuoriutui todella rokotuskriittinen vanhempi, joka miettii ihan joka ikisen piikin kohdalla, onko se tarpeellinen ja turvallinen? 

Sen päätin kuitenkin, että minä en voisi tehdä 12-vuotiaani puolesta päätöstä, tulisiko hänen ottaa rokote vai ei, vaan hän saisi itse päättää. Minun tehtäväksi jäi selvittää rokotteen taustat ja suositella jompaa kumpaa päätöstä.


HPV-rokote ehkäisee monia syöpiä

HPV-rokote ei anna suojaa pelkästään kohdunkaulan syöpää vastaan. HPV myötävaikuttaa monien muidenkin syöpien syntyyn sekä naisilla, että miehillä. Voi lukea lisää THL:n sivulta. Minä en luota yhteenkään viranomaistahoon sokeasti, mutta kyllä minä tässä asiassa luotan THL:ään. Olen ottanut kaikki muutkin kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotteet lapsille aikaisemmin, niin miksi pullikoisin nyt vastaan?

Haittavaikutukset on ehkä suurin syy, miksi alun perin aloin empiä HPV-rokotteen ottamista. Kun oli lukenut somesta liki puolikuolleista nuorista, joiden elämän rokote pilasi, äidinvaistot piippasivat punaista! Pitkällisen tutkimuksen tuloksena sain kuitenkin käsityksen, että vaikeat haittavaikutukset oli erittäin harvinaisia ja paikalliset sekä lyhyt aikaiset haittavaikutukset olivat yleisempiä. Ihan kuten kaikkien rokotteiden kanssa, pistokohta olisi todennäköisesti hetken turvoksissa ja kipeä. Luonnollisesti.

Minä olen ollut ihan älyttömän onnekas, eikä minulla ole vielä todettu solumuutoksia tai kohdunkaulan syöpää. Jos minä olisin ottanut rokotteen, tulos olisi täten plus miinus nolla. Mutta kuten sanottu, täytyy puhua muodossa, että "vielä ei ole tapahtunut niin" - puhumattakaan siitä, että HPV-rokote auttaa ehkäisemään myös muita, kuten esim. pään ja kaulan alueen syöpiä, joita myöskään minulla ei vielä ole todettu, mutta aika näyttää, mitä elämä tuo tullessaan.


HPV-rokote: KYLLÄ VAI EI?

Pitkällisen pohdinnan jälkeen olin tehnyt päätöksen. Puoltaisinko rokotteen ottamista vai en? Minä suosittelen ottamaan HPV-rokotteen. Kun asiaa oli tutkinut paljon ja monelta eri kantilta, oli päätös ihan helppo. Rokotteesta on varmasti enemmän hyötyä (ehkäisee syöpää), kuin haittaa (paikalliset rokotushaittavaikutukset ja menee parissa päivässä ohi). Kuten sanottu, en ole lääkäri enkä asiantuntija. Olen kuitenkin yksi maailman vaikutusvaltaisimmista henkilöistä, sillä olenhan minä äiti. Tein päätöksen asiaan syventyen, käsi sydämellä ja järjen ääntä kuunnellen.


Ottiko lapseni rokotteen?

Sitä en voi kertoa. Se on minun nuoreni oma ja henkilökohtainen päätös. Kerroin perusteluni nuorelle, että suosittelen HPV-rokotetta ja kerroin sen hyvistä vaikutuksista syöpien ehkäisyssä. Kerroin myös, että siitä luultavasti tulisi ohimeneviä, paikallisia haittavaikutuksia. Mutta lopuksi totesin, että kyse on kuitenkin nuoren omasta elämästä ja omasta vartalosta - hän saa tehdä päätöksen itse. Päättipä hän mitä tahansa, minä olen 100% tukena. En käännytä enkä tuomitse. Nuori teki omanlaisen päätöksen, omia fiiliksiään kuunnellen ja minä tuen häntä hänen päätöksessään.


Elämän kokoinen päätös

Tsemppiä tämän valtavan päätöksen tekemiseen kaikkiin perheisiin, missä asia on ajankohtainen! Vuoden takaiseen verrattuna HPV-rokotus koskee sekä tyttöjä että poikia, joten aika monessa pirtissä tätä asiaa pohditaan juuri nyt. Ei ole helppoa ottaa vastuuta elämän kokoisista päätöksistä, joihin liittyy suhteellisen tuoreet rokotteet joiden tutkimustuloksia ei ole vielä saatavana vuosien ajalta. Vaikka itse olen HPV-rokotteen kannalla, tunnen vanhempia jotka eivät anna rokottaa nuortaan. En tuomitse heitä, vaan uskon, että jokainen vanhempi tekee päätöksen oman nuoren parasta ajatellen. Kannustan kuitenkin miettimään asiaa yhdessä nuoren kanssa, koska minusta päätös ei ole yksin vanhempien käsissä. Voitte lukea lisätietoja HPV-rokotteesta THL:n sivulta

Sari
-yksi maailman vaikutusvaltaisimmista henkilöistä, äiti


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Hyvää kesälomaa koululaisille!