Lasten joululahjojen (hillittömät) hintalaput

Joulu alkaa olla pikkuhiljaa taputeltu ja on jälkipelien aika. Törmäsin somessa melkoiseen keskusteluun koskien lasten joululahjojen hintalappuja. Huomasin, että some voi olla tosi vaarallinen paikka myös meille aikuisille.


Tämä kuva on otettu jouluna siinä kohtaa, kun en vielä tiennyt onko pukki mahdollisesti tietoinen kuluneen vuoden toilailuistani vai vieläkö nimi keikkuu kilttien listan hännässä... ;)


Some voi olla vaarallinen paikka myös meille aikuisille

Jouluna huomasin jossain siinä suklaakonvehtien napsimisen lomassa, miten vaarallinen paikka some voi olla! Itse olen sen aikaa ja sen verran puuhaillut somen parissa, että tiedän, ettei somessa kaikki ole aina sitä, miltä näyttää, joten aika hyvin osaan filtteröidä näkemääni ja kuulemaani.

Eräässä Fb-yhteisössä käytiin keskustelua lasten joululahjojen hintalapuista, kun aloittajan tenavat eivät olleet mielissään jouluilosta, mitä olivat muutamalla sadalla eurolla saaneet. (Henkisesti pyörryin siinä kohtaa, huh ja voi ei!)

Meillä kaikilla on takana aivan järjetön vuosi: korona otti maapallosta rivakan otteen ja ravisti - pian kaikki oli mullin mallin. Tuli hyviä juttuja ja kamalia uutisia. Moni on menettänyt läheisensä ja todella moni on menettänyt työpaikkansa. Vuosi on ollut etenkin heille, isoja menetyksiä kokeneille, todella raskas.

Siispä olin lentää pyrstölleni, kun lueskelin tätä hintalappukeskustelua. Yks sun toinenkin kertoi investoineensa lasten joululahjoihin satoja, ellei jopa tuhansia euroja. (Jännä juttu, kun mietin miten moni on menettänyt työnsä lopullisesti tai joutunut lomautetuksi) Perusteluna esimerkiksi se, kun "joulu on kuitenkin vaan kerran vuodessa, niin kannattaa vähän panostaa". Jotenkin voin ymmärtää viiden tonnin lahjan jos nuori saa lahjaksi auton, mutta muuten en ehkä ymmärrä. Pakkoko kaikki maailman asiat on kerralla ostaa, kun onhan tuota 364 muutakin päivää olemassa? Oli siellä joitain henkilöitä, jotka kertoivat investoineen lasten lahjoihin vain kymppejä, mutta yksikin virnisti siihen perään, että sukulaiset hoitaa varsinaiset lahjahommat ;), ihan kuin huutomerkkinä, että kyllä sitä lahjasaalista tulee ovista ja ikkunoista, sen kummemmin henkilökohtaisesti investoimattakin.

Olin aivan ällistynyt, että siinä kohtaa vain yksi (1!!!) keskustelijoista kertoi kauhistuneensa millaisilla rahasummilla lapsia on tänäkin jouluna lahjottu, ja hän koki mielipahaa siitä, ettei hän voisi ikinä tarjota omille lapsilleen samaa. Häntä neuvottiin vaan olemaan vertaamatta itseään muihin.

No siis huoh. HUOH.

Somen vaaroista varoitellaan lapsia, mutta pitäisi siitä varoittaa aikuisiakin. Some voi olla vaarallinen paikka aikuisillekin monesta syystä, mutta etenkin mielipahaa sieltä voi tarttua matkaan helpostikin. Somessahan nähdään vain pintaraapaisu ihmisten elämästä tai asioista, mikä on hyvä ja huono asia samaan aikaan. Tuossa(kaan) ketjussa ei kannata pahoittaa mieltään, koska siellä A) vastattiin kysymykseen ja B) haluttiin näyttää, että rahaa on. Totuus lienee kuitenkin se, että osa kalliista lahjoista on tänäkin vuonna hankittu velkarahalla ja luottotietojen kanssa kamppaillaan sitten ensi vuoden puolella. Osassa perheitä, kun lahjat on jaettu ja kinkkusiivut huuhdeltu punaviinillä alas, tulee värisuoran jatkeeksi sinitakkiset rauhoittelemaan perheriitoja. Joku on paiskinut ympäripyöreitä päiviä voidakseen järjestää täydellisen joulun. Ja toki sitten on niitä joilla on "hohtoa pompassa" ja antaa sen näkyä. Joku on voinut saada elämänsä ensimmäisen palkan ja laittanut elämän kerrankin risaiseksi. Mikäs siinä, just do your thing!

Tiedän, että jos mieli on matalalla, kateellisuuden tunteet voivat puskea pintaan. On helpommin sanottu kuin tehty, mutta sanonpa silti: ei kannata olla kateellinen. Toki sopivassa mielentilassa yksi someketju voi pahoittaa lukijansa mielen, mutta sille tielle ei vaan kannata lähteä, jos mitenkään pystyy valitsemaan. Yksi keskustelu, postaus tai kuva on vain pintaraapaisu ja totuus voi olla tarinaa ihmeellisempi. Emme tiedä ihmisten tarinoita tai taustoja, eikä tarvitsekaan tietää. Mitä luultavimmin siellä taustalla ei ole mitään sellaista mistä kannattaisi olla kateellinen.


Somevaikuttajien kierrätyslahjat

Tänä jouluna somessa minua (ja varmasti montaa muutakin) on ilahduttanut se, kun on saanut nähdä, miten monet somevaikuttajat ovat kertoneet lastensa saaneen tosi hienoja lahjoja - kierrätettynä. On hankittu esimerkiksi käytettyjä puhelimia sekä leluja ja on annettu lahjaksi muuta kuin pelkkää materiaa. Tämä on tosi hieno esimerkki meille kaikille ja kiitos siitä näille suuntaa näyttäville vaikuttajille! Toki kierrätyslahjoja on annettu ennenkin, mutta tämän hintalappuhulluuden keskellä on ollut ihana juttu, että vaikuttajat ovat tuoneet valoa ihmisten elämään vastuullisella toiminnallaan. 

No miten pahasti ne omat tenavat traumatisoituivat, jos joulupukin säkki ei notkunut toinen toistaan kalliimpia lahjoja? Veikkaanpa, että ei ne ainakaan siitä traumatisoituneet. Koulussa joulun jälkeen ensimmäisellä viikolla vertaillaan, kuka sai eniten lahjoja ja kuka sai kalliimmat paketit. Sehän ei edes todennäköisesti edes korreloi sen kanssa, kuka oli aidosti kiltein ja pääasia lienee kuitenkin se, että on voittajana omassa sarjassaan: se joka sai mieluisimman lahjan.

Lämminhenkinen ja turvallinen joulu on riittävän hyvä ja jos sen pystyit lapsillesi, perheellesi tai läheisillesi tarjoamaan, niin hyvä on. Hyvä sinä!

Sari

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mitkä horoskooppimerkit sopivat parhaiten yhteen? Katso lista, oletko tehnyt oikean valinnan!

Oliko sittenkin virhe hankkia lemmikiksi kani?

Antaisitko sinä nuoresi ottaa HPV-rokotteen?